Pop
Post Malone
”Beerbongs & bentleys”
(Republic/Universal)
Betyg: 3

I dagens hiphop finns många sjungande rappare. 22-årige Post Malone skulle kunna förväxlas med en sådan artist, men han gör inte hiphop. Precis som R&B bygger på att ta hiphopgenren och mjuka upp den genom att blanda in mer traditionell popmusik, närmare bestämt soul, bygger Post Malones musik på att mjuka upp hiphop genom att injicera singer-songwriter-pop och bred radiorock. 

Att Post Malones cocktail fungerar så bra beror dels på att hiphopinfluensen är djup och genuin, med snygga trapinspirerade beats, ignorant attityd och sång som dansar fram med rytmisk elegans. Dels att han skriver så hittiga melodier och relativt nakna texter om bittra kärleksnederlag och nedkylda hjärtan. Han kostar på sig mer svaghet än en vanlig rappare men är mer ruffig än en vanlig popsångare. 

Sedan genombrottet med ”White Iverson”, låten som Post Malone lade upp på SoundCloud innan han fyllt 20 och som resulterade i fett skivkontrakt, turnerande med Justin Bieber och samarbete med Kanye West, har karriären gått spikrakt uppåt. Detta andra album påminner om Drakes ”Take care” i sin post-framgång-desillusionering och sorgsna ensamhet. En låt heter till och med ”Rich & sad”. Ännu mer än Drake liknar dock Post Malone The Weeknd – bägge gör dekadensflirtande pop som sällan är subtil men ständigt effektiv.

Bästa spår: ”Better now”

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(dn.se 2018-05-03)