från vinterljus
Kommentera 0


Hiphop
Future Brown
”Future Brown”
(Warp/Border)
Betyg: 4

Future Brown är en supergrupp som inte innehåller en enda sångare eller låtskrivare, däremot fyra dj:ande producenter. Två av dem, Asma Maroof och Daniel Pineda, har i flera år gjort hipp dansmusik tillsammans under namnet Nguzunguzu. Denna duo har nu förenats med den experimentella elektroniska musikern Fatima Al Qadiri samt J-Cush, grundaren av skivetiketten Lit City Trax, fanbärare för dansmusikstilen footwork.

Efter två år av hype, ett par singelsläpp, medverkan i en utställning på MoMA och soundtrack till en klädkollektion är kvartettens debutalbum äntligen här.

Inte en enda låt är instrumental – vilket är normalfallet för både Nguzunguzu och Fatima Al Qadari – utan skivan består av samarbeten med rappande och sjungande vokalister från London, Jamaica och olika delar av USA. Tack vare gästartisternas bredd kan Future Brown leva ut sina drömmar om att skapa morgondagens grime, dancehall, reggaeton, R&B och hiphop. Nästan alla artister briljerar, men beatsen står hela tiden i centrum: glittrande som märkliga kristaller, vackra som ritualer från bortglömda religioner, hårda som kolliderande protonstrålar i CERN:s partikel­accelerator.

Kontrasten mellan de hypermoderna och komplexa beatsen och de jordnära och passionerade vokalisterna skapar en unik popmusik. Det är ett våghalsigt projekt, men Future Brown lyckas: det älskvärt svängiga besegrar det kyligt intellektuella.

Bästa spår: ”No apology”, ”Talkin bandz”

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2015-02-25)
Kommentera 4

väldigt smakfullt av den som la upp detta på youtube, med "värnhem" som intro till "let me have this", detta grepp blir liksom en tolkning av hela ep:n, tummen upp för denna typ av internetkreativitet!

från vinterljus (närmare bestämt från det sista kapitlet på listan, det sjok av låtar som på olika sätt gestaltar färgen vit)
Kommentera 0
Visa fler inlägg