(SPOILER WARNING för dig som inte sett "Att återvända")

Alltså Almodóvar. Fy fan vilken överskattad regissör. Jag såg nyss "Volver" (Att återvända) och den var inte riktigt lika dålig som "Dålig uppfostran", men nästan. Precis som den filmen urartade den här till att bli en keff mystery movie, i kombination med klassiskt odräglig melodram. Alla karaktärer var tvådimensionella, all dialog onaturlig, och allt som hände i storyn var så himla schematiskt och förutsägbart. När Penélope Cruz blir uppsökt av cancertjejen som säger att hennes mamma hade ett förhållande med Penélopes pappa och att hon försvann samma dag som Penélopes föräldrar blev innebrända och dog, då fattade man DIREKT hela den keffa twisten, att Penélopes mamma inte alls var död, det var pappan och cancertjejens mamma som blev innebrända, det var ingen olycka utan en svartsjuk hämndaktion. Och lite senare, när mamman säger "förlåt mig, jag fattade aldrig vad som hände" till Penélope som blev helt förändrad som tonåring och flyttade så snart hon kunde, ja då var det klart som korvspad att pappan hade förgripit sig på henne. Så! Himla! Förutsägbart!

Det tråkiga är att filmen hade potential ett tag. Jag är verkligen inget fan av magisk realism, men när Penélope Cruz syster en dag ser sin döda mamma som är vänlig och flyttar in hos henne, tror man först att det är en extremt stark fantasi, ett uttryck för dotterns enorma längtan efter sin döda mamma som hon älskade så mycket. Scenen där hon vaknar mitt i natten, tassar upp för att se om mamman verkligen är kvar i lägenheten, ser att hon ligger och sover lugnt, och kryper ner bredvid henne - det hade varit en fantastisk scen, om det hade varit 100% symbolik. Men nej, här finns ingen poesi. Det är bara en keff mystery flick. Mamman var aldrig död, hon har bara hållt sig gömd i fyra år osv. Fy fan vad otrovärdigt.

Jaja. Till Pedros försvar kan jag säga att han faktiskt gjort tre bra filmer: Kvinnor på gränsen till sammanbrott, Min hemlighets blomma och Tala med henne. De hade något, allihop. Men det här... så jävla billigt på alla sätt, inte minst "wild women do"-prylen där alla härligt färgstarka kvinnor i grannskapet hjälps åt och lagar mat och bär frysskåp. Håhå jaja. Hatar slentriankonst.
Kommentera 6
Nya numret av Quote har kommit ut nu, och jag har faktiskt bidragit med en liten krönika. Smickrande nog blaffade de upp den på ett helt uppslag. Det är en special om fadersrelationer i det här numret, så jag skrev om hur rappare gör pappalåtar och hur dessa skiljer sig från de betydligt vanligare mammalåtarna. Check it out. Bäst med det här numret är annars att de intervjuar Malice från Clipse som på nya skivan rappar om att han inte längre bara köper kläder för sina dirty money, utan även tavlor av Salvador Dali.
-Vad menade du med det, frågar journalisten.
-Bara att jag är på en annan nivå nu och har breddat mina horisonter, svarar Malice.
-Så du planerar inte att köpa en tavla på riktigt?
- Va? Vad fan skulle jag göra det för?
Kommentera 3
Alltså man måste ju älska Maria Schottenius. Oftast märker man inte av henne - lurking in the shadows of DN Kultur. Men när situattionen kräver det träder hon fram ur mörkret som Zorro. Som idag, då hon skrev en krönika som var en replik till söndagens attack mot aborträtt av två katolska kingpins. När jag läste deras DN Debatt-artiklar himlade jag mest med ögonen och tänkte "fan vad sjukt" men orkade inte bry mig mer om det. Schottan däremot, hon fattar att man inte kan vara soft och tillåtande mot såna strömningar, de måste kväsas direkt, de är livsfarliga. Annars kan pro-life bli en acceptabel hållning också i Sverige innan vi vet ordet av. Det är lätt att tro att alla fattar självklara saker, det är en självgod inställning, förlåt om jag är sån. Allt är inte självklart. Folk är påverkbara. Om två kyrkliga top dogs går ut och fördömer det kommande lagförslaget om invandrares rätt till att få genomföra abort i Sverige, ja då kanske folk tänker att det är vettigt. Och det är fan inte vettigt, det är helt sjukt. Så tack Schottan, man ska inte underskatta vikten av att säga emot dårar.
Kommentera 0
Visa fler inlägg