mykki blanco - mykkiHiphop
Mykki Blanco
”Mykki”
(Dogfood/Studio !K7)
Betyg: 4

Att vara gay har aldrig varit någonting som Mykki Blanco försökt dölja, han och hans omgivning har vetat det sedan han var barn. Men att vara hivpositiv var en hemlighet som plågade rapparen i flera år innan han förra sommaren kom ut. Gensvaret blev enormt, han fick stöd från alla möjliga håll. Mykki, med bakgrund i den punkiga konstvärlden, hade precis tänkt ge upp sin musikkarriär – nu fick han plötsligt kontrakt med ett riktigt skivbolag och övertalades av franske producenten Woodkid att resa till Paris för att spela in låtar som utmanade honom både musikaliskt och textmässigt. Detta debutalbum är starkare, mognare och mer fokuserat verk än någonting Mykki Blanco tidigare släppt. Svängiga beats, busig humor, poppiga melodier, naken kärlekslängtan och ett fantastiskt rapflow. En triumf.

Bästa spår: ”Highschool never ends”

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2016-09-24)

ny podd! hips don't lie!Jag och Kassandra Smith har en ny podd om musik som vi gör för Below Beneath. Första avsnittet släpptes idag! Den ska komma ut varannan vecka har vi tänkt. Lyssna gärna :)

inc. no world - as light as lightSoul
Inc. No World
(No World/Border)
Betyg: 2

Bröderna Andrew och Daniel Aged kallade sig först för Teen Inc., sedan bytte de namn till bara Inc. och släppte det strålande debutalbumet ”No world” 2013, och nu har de bytt namn ännu en gång, förvirrande nog till Inc. No World, samt har startat en egen skivetikett vid namn No World. Debutalbumet skilde sig från all samtida indie-RnB genom att ha ett slickt sound på ett oironiskt/ohippt och Sade-doftande sätt – det var bara minimalistisk modern soul som lät genuint sexig, med en perfekt balans mellan jazziga slingor, snärtiga beats och smekande sång. På denna uppföljare testar de dock ett helt annat sound: organiskt, avslappnat och gärna så akustiskt som möjligt. Det gör låtarna mer nakna, och mer platta, vilket tyvärr gäller även för Andrew Ageds sång. Trevlig pop men utan udd och hetta.

Bästa spår: ”The wheel”

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2016-09-17)

kom hit ikväll!om ni är i stockholm :)

kolla även in
evenemanget på facebook

teenage fanclub - herePop
Teenage Fanclub
”Here”
(PeMa/Border)
Betyg: 3

Om man tänker sig att The Beatles efter ”Rubber soul” inte hade gått in för psykedelia, orockiga instrument och experimentellt låtskrivande utan istället hade fortsatt vara tre begåvade låtskrivare med ungefär samma smak som i lugn takt hade förfinat sitt hantverk och släppt skiva efter skiva (låt vara med allt längre mellanrum) ända upp i medelåldern – hade inte det varit trevligt? Det bandet existerar och heter Teenage Fanclub. På detta deras tionde album, 26 år efter debuten (bandets andra singel var för övrigt en cover av ”The ballad of John and Yoko”) bjuder Norman Blake, Gerry Love och Raymond McGinley på ännu en bukett av ömsinta gitarrpoplåtar. Inte lika bra som förra skivan ”Shadows”, men lånet från Orups ”Då står pojkarna på rad” i gitarrsolot i ”The first sight” gör mig lycklig.

Bästa spår: ”The first sight”

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2016-09-10)

young thug - jefferyRap
Young Thug
”Jeffery”
(300 Entertainment/Atlantic/Warner)
Betyg: 4

Klädd i en vacker lila klänning designad av Alessandro Trincone har Young Thug skapat årets skivomslag och sin karriärs största snackis hittills. 

Om man vill få en bild av hiphopens queera utveckling kan man dra en linje från Andre 3000:s utmanande av maskulinitetsideal i början av nollnolltalet, via Lil B och hans ”I’m gay (I’m happy)”, till Young Thug idag. För honom är gränsöverskridandet självklart, fullständigt naturligt. Han har sagt att han inte tror att kön finns.

Young Thug rappar också på ett gränslöst, helt unikt sätt. Han har inspirerats av Lil Waynes (en gång så) maniska kreativitet, Gucci Manes obekymrade swag och Futures hulkande vrålsång, men det finns ändå ingen som låter som Young Thug. Han vrider ut och in på varenda fras, brinner av inspiration i varje ögonblick, glöder av en värme som är både charmig och sexig.

”Jeffery” är Young Thugs starkaste samling låtar sedan ”Barter 6” och ett styrkebesked efter den småslarviga ”Slime Season 3” som kom i våras. Att han tillfälligt bytt artistnamn till Jeffery (hans riktiga förnamn) är inte bara en pr-kupp – här finns ett fräscht sound, en mini-pånyttfödelse. Låtarna är poppigare, mer färgglada, och samtidigt lika blytungt dansanta som tidigare. Han har döpt nästan varje låt efter en idol, men årets idol heter Young Thug.

Bästa spår: ”Webbie”, ”RiRi”

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2016-09-03)