Och då gick jag bland annat på en jättefin Emil Nolde-utställning på Grand Palais och såg de här treatsen:

"Två ryssar" - den här gillade Caroline väldigt mycket.PS idag publicerar Digfi min recension av Frida Hyvonens nya skiva: http://www.digfi.com/default.aspx?id=12127 Kort sammanfattning: skivan är drabbad av det klassiska fenomenet som i vissa kretsar benäms som "Sloop John B-dilemmat" eller "Adam raised a Cain-paradoxen". Med andra ord: en asgrym skiva som har en askeff låt. I det här fallet en som påminner rätt mycket om "Team America"-låten "Everyone has Aids".
Kommentera 29
Kort recension: bra manus, inte alltid så bra personregi (Woody har lite tappat känslan för när man ska korrigera skådespelare som levererar en replik på ett stelt sätt, det är nog en åldersgrej, jfr Ingmar Bergmans "Saraband"), väldigt underhållande, en klyschorgie med distans till klyschorna, Rebecca Hall var bäst, Woodys bästa sedan "Kändisliv" (1998). Det var inte heller en perfekt film, men den hade i alla fall Judy Davis och Sven Nykvist.

Rebecca Hall i "Vicky Cristina Barcelona"
Kommentera 4
Digfis svar på Maciej Zaremba är tillbaka med en ny mastadontartikel, den här gången handlar det om en introduktion till den klassiska musiken: http://www.digfi.com/default.aspx?id=12118 Kolla in! Blev rätt bra faktiskt. I tillgänglighetens namn har jag nöjt mig med tio gubbar med ett skivtips var (en actual skiva, inte bara ett anonymt opusnummer).

Digfi gjorde helt rätt i att inte visa något av skivomslagen - det enda som är mer osexigt än titlarna på klassiska kompositioner ("Stråkkvartett opus 96 nr 3", oh baby!) är ju skivomslagen. Man tänker ju att Naxos med sin lågbudgetestetik à la Coop X-Tra har fula omslag, men de är faktiskt helt okej om man tänker på alla fula omslag det finns - fånigt leende stråktrios med grå fond som i ett skolfoto, stentrista gamla porträtt av tonsättaren i fråga, eller schmalzy hötorgskonst som vill understryka det ljuva och finstämda med musiken. Varför finns det ingen i branschen som har vett att förstå betydelsen av smart design och kreativ fräschör?

I dagens DN fanns det en stor artikel av Martin Nyström om en musikprofessor som är orolig för den klassiska musikens framtid. Jag tror att det skulle finnas mindre anledning för oro om skivbolagen bara sålde de klassiska skivorna på samma sätt som de säljer alla andra skivor - med snygga omslag, aggressiv marknadsföring och medieträning för artisterna. Det är inte så att jag önskar att Takacs Quartet ska bete sig som Westlife. Men om skivförsäljningen av klassisk musik går dåligt så tycker jag att skivbolagen får göra något åt det, publiken kommer liksom inte att komma av sig själv.
Kommentera 6
Visa fler inlägg