paul och johnNär Frank Ocean lånade The Beatles "Here, there and everywhere" på sin "White Ferrari" lyssnade jag på den gamla Beatleslåten igen. Och igen. Och igen. Den är så himla bra. Det är en Paul McCartney-låt, ni vet, även om det står "Lennon/McCartney" på alla låtar som de skrev under Beatlestiden så är det oftast antingen den ena eller den andra som skrev låten (enligt
den här nördiga sajten är det närmare bestämt 72 Lennon-låtar, 66 McCartney-låtar och 24 låtar som de faktiskt skrev ihop).

Även om John Lennon är min favorit så tycker jag mycket om Paul McCartney, han är liksom underskattad - hans bästa låtar är snälla, fina, melodiösa, sentimentala, charmiga. Och jag fick lust att göra en playlist med bara Paul-låtar från Beatlestiden, så att man kan njuta av dem utan att de står i skuggan av John Lennons (mer omedelbart känslomässigt engagerande) låtar. Jag gjorde en sån lista, och med mycket stor möda kokade jag ner det till 40 låtar, lyssna här! Det blev en väldigt bra lista, för jag har inte med kända-men-störiga Paul-låtar som "Ob-la-di, ob-la-da" eller "Hello goodbye" eller "Hey Jude" (läste på Wikipedia att det långa fadeout-slutet är en briljant spoof på låtar som slutar med fadeouts... vem fan vill ha musik som spoofar något?) eller "Lady Madonna". Däremot fick "Yesterday" komma med, lite förvånad blev jag själv över detta, men i denna kontext låter den faktiskt fin. Det är en kronologisk lista. Men tryck på shuffle om ni hatar att höra en massa tidiga Beatleslåtar i rad (hur man nu kan hata det).

Fast när jag lyssnade på alla gamla Beatleslåtar när jag gjorde Paul-listan hörde jag ju alla John-låtar också och liksom... en låt som "Julia"... man kommer inte runt den. Så otroligt bra, så stark. Paul McCartney är underbart begåvad. Fast John Lennon var ÄNNU mer begåvad. Hur kan man skriva så bra melodier med så, så stark musik, och samtidigt sjunga så bra? Den sångrösten, så unik, så känslosam. Så jag gjorde nyss en playlist med lika många John-låtar från Beatlestiden, lyssna gärna pga detta är svinbra musik.

Vissa gillar inte Beatles. Det kan jag kanske förstå, man känner aversion mot dem pga deras status som klassiska, allt de symboliserar, alla rockmagasin som listar deras låtar och album och gitarrsolon etc i nummer efter nummer, för en väldigt specifik målgrupp, som man kanske inte vill identifiera sig med... aja må så vara. Men om man lyssnar på Beatles, på deras musik, så är det lätt att bli fascinerad. Tycker jag. Hur kan man ha så mycket begåvning, utvecklas så mycket så snabbt, i så unga år? Det finns en sån fin energi, en sån stark inspiration, i många av Beatles låtar. De har gjort en del skräp, eller åtminstone gravt daterade låtar, men det behöver man ju inte lyssna på. Lyssna på mina playlists istället. De är skitbra.

PS "Baby's in black" kunde jag inte ta med på någon lista eftersom det är en låt som verkligen är lika mycket Johns som Pauls, båda har skrivit den, båda sjunger. Synd för jag tycker mycket om den. Den är fin.

frank ocean - endless + blonde


</3

R&B
Frank Ocean

”Endless”
(Boys Don’t Cry/Def Jam/Universal)
Betyg: 4

”Blonde”
(Boys Don’t Cry/Def Jam/Universal)
Betyg: 5

Först en liten recap: sångaren och låtskrivaren Frank Ocean tog hela världen med storm med sitt debutalbum ”Channel orange” 2012, en mångfasetterad och poppig uppföljare till ”Nostalgia, ultra”, den egensinniga pärla till mixtape som han hade fått sitt genombrott med föregående år. Att Ocean blev den första stora manliga artisten inom hiphopkulturen som kom ut som icke-heterosexuell gjorde att han fick ett ännu större genomslag, och det fanns inga gränser för hyllningarna som överöste ”Channel orange”.

Men arbetet med uppföljaren drog ut på tiden, och först nu, fyra år senare, är den här – med buller och bång. Från ingenstans släpptes fullängdaren ”Endless” i fredags. Det visade sig dock vara en väldigt ambitiös förrätt – Frank Oceans huvudsakliga nya skiva heter ”Blonde” och släpptes redan dagen efter, på en lördag. ”Boys don’t cry”, som under lång tid har varit det officiella namnet för Frank Oceans nya skiva, visar sig nu vara namnet på hans nystartade skivetikett och inget annat. Kaoskungen Kanye Wests skivutgivning framstår i jämförelse som konventionell och välplanerad.

Teknologi är temat för den film som Frank Ocean själv regisserat och som är den visuella delen av hans visuella album ”Endless”. Med statiska kameror filmas Frank Ocean när han i en avancerad träslöjdsal bygger en spiraltrappa. Ett Babels torn, en symbol för hans egen hybris, hans mänskliga fåfänga strävan. Det starkaste ögonblicket i filmen är i slutet när han till tonerna av ett mäktigt trapbeat till slut går upp för trappan – upp till himlen – men så klipper filmen plötsligt tillbaka till början, och vi får höra introlåten ”Device control” i en längre version. En sång sjungen av konstnären (och syntpopälskaren) Wolfgang Tillmans, som handlar om just tekniken och dess möjligheter. 

Att bygga trappor av trä är en gammal teknik, att filma och livestreama med smartphones som Tillmans sjunger om är en modern teknik, och Frank Ocean tycks vara kluven till teknikens alla möjligheter. Han gör ”Endless” för att den går att göra. Ett drömskt mixtape med 18 låtar, de flesta väldigt korta och skissartade. Han testar att rappa, att hylla Aaliyah genom att likt henne göra en vacker cover av Isley Brothers ”At your best (you are love)” och – mest otippat – sjunga R&B inspirerad av Nick Drake (”Rushes to” lånar friskt från folkrocklegendens ”Day is done”). Det är väldigt personligt och väldigt bra.

Med medan ”Endless” är en betraktelse över tekniken, över byggandet av trappan till himlen, så är ”Blonde” själva trappan. Det är inte ett perfekt album men ett vilt, vackert och stundtals fascinerande verk. Frank Ocean uppvisar ett fantastiskt självförtroende som får honom att leka och trolla med R&B-pop som konstform, utforska genrens gränser. Han förvränger ibland sin röst, inte till något mörkare (vilket andra har gjort sedan screw-trenden från mitten av nollnolltalet) utan till något ljust och surrealistiskt. Han slänger in lån från The Beatles, Stevie Wonder och Elliott Smith när det passar. Han gör inte ett enda försök att få till en dansgolvsdänga eller en radiohit, istället handlar ”Blonde” om subtila postmelankoliska stämningar, mjuka melodier och knäckande harmonier. 

Frank Ocean sjunger fruktansvärt bra, och hans möte med James Blake och Bon Iver i den stillsamt episka ”White Ferrari” känns som en liten milstolpe i den manliga soulhistorien. Men det finaste med Frank Ocean är att han fortfarande kontrasterar det storslaget romantiska med det udda och skeva. Han gör R&B som aldrig är för polerad, men heller aldrig cerebral och tråkig. Han är en av samtidens mest begåvade popstjärnor och med ”Blonde” har han tagit ytterligare ett par steg på trappan upp till himlen.

Bästa spår: ”Rushes” på ”Endless”, ”Nikes” på ”Blonde”

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2016-08-24)

mbongwana star på stockholms kulturfestivalStockholms kulturfestival
Mbongwana Star
Scen: Skeppsbron, Stockholm
Betyg: 5

Det finns sittdans och sittdans. Nsituvuidi ”Theo” Nzonza, den ena sångaren i kongolesiska Mbongwana Star, är liksom sextettens andre sångare Yakala ”Coco” Ngambali rullstolsburen. Men det hindrar inte honom från att rocka loss med kokande energi – han lyfter sig själv upp och ned i armstöden, han snurrar runt med sin rullstol, han slänger böljande rytmiskt med armarna och dansar bättre än de flesta som kan stå på sina ben. Det är fint att se. Men också helt förståeligt med tanke på hur musiken låter.

Theo och Coco är båda veteraner som i bandet Staff Benda Belili blev världsberömda i världsmusikkretsar. Men när de efter splittringen bildade ett nytt band, Mbongwana Star, tillsammans med fyra unga och enormt peppade musiker nådde de höjder som de inte varit i närheten av tidigare. Det berodde delvis på att gruppen hittade en kongenial producent: irländaren Liam Farrell, som gjorde debutalbumet ”From Kinshasa” till en av fjolårets läckraste musikupplevelser.

Live är låtarna igenkännliga men mycket mer furiöst framförda än på skiva. Gitarristen låter som en funkig Eddie Van Halen och får sitt instrument att tjuta som polissirener, trummisen bankar fram ljuvligt smattrande synkoperade rytmer, slagverkaren dansar och sjunger lika mycket som han spelar och basisten i rödfärgad mohikanfrisyr ser ut som en snäll jätte, han ler stolt varje gång han är inne i en bra groove, oerhört gullig.

Det är kanske frestande att jämföra ett svängigt band från en centralafrikansk storstad med Fela Kuti och annan afrobeat. Men rockiga Mbongwana Star låter snarare som en korsning mellan The Rapture, Konono No. 1 och Wilmer X. Det är musik som är hård, rak, snabb och intensivt livsbejakande på samma gång. Det är omöjligt att stå still när denna svängiga komet kraschar in i Skeppsbron, det finns ingen nåd, inga frågor.

Även om det inte finns utrymme för lugna stunder under konserten – debutalbumets ömsinta ballad ”Coco blues” spelas inte, symptomatiskt nog – är Mbongwana Star måna om variation och dynamik. I ena låten bubblar gitarren psykedeliskt, dränkt i effekter, i nästa bjuder gänget på ren discorock. Det är en fest som man aldrig vill ska ta slut. Efteråt är man som publik upprymd och tacksam, uppfylld av det livselixir som finns i all passionerat framförd musik. 

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2016-08-21)

rae sremmurd - sremmlife 2


denna är med på
sommarfall :) 

Rap
Rae Sremmurd
”SremmLife 2”
(Ear Druma/Interscope)
Betyg: 3

Den gulliga brödraduon Rae Sremmurds debutalbum var en av fjolårets bästa skivor och känns redan som en liten klassiker, med bubblande energi, okomplicerad partystämning och en hel radda av utropstecken till låtar. Uppföljaren bjuder på mer av samma vara, fast musiken lutar nu mer sällan mot dansgolvskaos och oftare mot poppig nyansrikedom, något som duon ännu inte bemästrar. Samarbetet mellan gruppens mentor Mike Will Made-It och DJ Mustard, två av de senaste årens absolut största hiphopproducenter, utmynnar i en besvikelse: ”Set the roof”, med en funknostalgisk Lil Jon-refräng som lät trött redan när Snoop Dogg använde den för 20 år sedan. Å andra sidan har Rae Sremmurd utvecklats som vokalister, framförallt yngsta brodern Swae Lee som nu sjunger med en nästan The Weekendsk melodikänsla.

Bästa spår: ”Do yoga”, ”Swang”

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2016-08-20)

goran bregovic på stockholms kulturfestival


:( 

Stockholms kulturfestival
Goran Bregovic
Scen: Gustav Adolfs torg
Betyg: 1

Den eklektiska och hurtiga balkanmusik som Goran Bregovic gjorde världsberömd, framförallt genom sina soundtrack till Emir Kustiricas mustiga filmer, är ett 1990-talsfenomen som inte har åldrats jättebra.

Ändå är det inte överraskande att när Goran Bregovic spelar på Stockholms kulturfestival gör han det på huvudscenen på öppningskvällens bästa tid. Världsmedborgaren Bregovic gör nämligen, likt artister som Timbuktu eller Manu Chao, idealisk festivalmusik – fartig, underhållande, gränsöverskridande och familjevänlig. Detta trots att hans musik som bäst fångar stämningen i en stor urspårad privat fest med shots och svettig dekadens, ett slags balansgång mellan klaustrofobi och eufori, och blir desarmerad och futtigare när den framförs på en allmän plats en ljus vardagskväll inom ramen för en sympatisk och ganska nykter folkfest.

Oavsett vad man tycker om musikgenren i sig kan man fråga sig hur väl Goran Bregovic gör sitt jobb. Svaret är: sådär. Hans Weddings and Funerals Orchestra består ibland av så många som 19 personer, denna kväll är de dock nio. Fem blåsare, en sångare som ibland spelar slagverk (mest som show, eftersom trummor och bas är förinspelade), två körsångerskor som ser oändligt uttråkade och stela ut och så Bregovic själv som spelar gitarr och leder ensemblen. 

Han sitter ner genom hela konserten, har på sig solglasögon under större delen av den och vid ett par tillfällen reser han sig upp för att skälla ut blåsarna, bara för att i nästa sekund sätta sig igen och le slött för videoprojektionernas kameror. Han ser trött och sliten ut och verkar rentav lite full, inte minst när han med kraxande röst sjunger en gråtmild popvisa och uppmuntrar publiken till allsång.

Goran Bregovic har komponerat en del fina melodier genom åren, exempelvis på soundtracken till ”Arizona dream” och ”Drottning Margot”, men på konserter som denna finns inget utrymme för subtila arrangemang eller innerliga tongångar. Det är bara hjärndöd turbocirkus för hela slanten med textrader som ”Sex moussaka!” (”Quantum utopia”) och melodilån från barnramsan ”Du kan inte ta mig, nä nä nä nä nä” (”Bijav”). I sista låten, hitten ”Kalasjnikov”, ropar Goran Bregovic sitt motto: ”If you don’t go crazy, you’re not normal” och publiken dansar glatt som respons. Men själv går han aldrig loss i musiken, han blir inte galen och uppeldad, han sitter och ler sitt passivt aggressiva leende medan körsångerskorna och blåsarna ser ut att önska att konserten och eventuellt hela turnén snart är över.

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2016-08-18)

kodak black feat pnb rock - too many yearsälskar den här låten så mycket. så glad att jag lät kodak black vara med två gånger på
sommarfall!

wilmoth houdini - black but sweetfrån
sommarfall. jag minns när jag hittade sabres of paradise-singeln "wilmot" på skivbörsen repeat records i lund när jag var typ 18 år, jag blev väldigt glad för det var ju en sån låt som man minns hypades i tidningen pop flera år tidigare men som man bara hade kunnat fantisera om hur den lät. jag köpte den och det visade sig att den lät nice. konstig klubbig dub som ändå var lite catchy. hittigheten berodde på en gammal calypsosampling, insåg jag många år senare, och denna låt - japp, "black but sweet" av wilmoth (sic) houdini - visade sig vara en riktig pärla. jag har tänkt ha med den på en årstidslista ett tag, men det har inte blivit av, eller den har kanske inte riktigt passat in, och just nu känns det egentligen halvkul eftersom the avalanches har sabbat wilmoth houdini när de (som en hommage till sabres of paradise?) samplade en annan av hans låtar i sin käcka hitsingel "frankie sinatra". men skit i det, för "black but sweet" är underbar och jag tyckte verkligen den passade på årets sommarlista. bara en dåre kan ogilla calypso. jag är ingen dåre.

lana del rey - sad girlfrån
sommarfall. jag fick en insikt för några månader sedan, och det var en insikt om hur fruktansvärt bra den här låten är. sen gick jag tillbaka och lyssnade på hela "ultraviolence" och det slog mig hur extremt bra den skivan faktiskt är, jag underskattade den i min recension som kom för två år sedan. alltid trevligt att omvärdera något till det positiva. jag fick till och med feeling och gjorde en playlist med alla lana del reys samarbeten med låtskrivarlegenden rick nowels, eftersom "sad girls" är just ett nowels-samarbete, lyssna på den om ni vill för den är ganska nice.

erykah badu - phone downtänk att hon fortfarande är bra. ändå coolt. från
sommarfall

tommas del real & talisto - tu señora2016 - året då jag började lyssna på reggaeton. älskar denna! från
sommarfall. hela tomasas skiva som kom i våras är bra, check it out.

gilbert o'sullivan - alone again (naturally)från
sommarfall

usher - crashvad ska man göra med usher - han är omöjlig att älska, men shit vad många bra låtar han har gjort, nu senast denna! från
sommarfall

tunji ige - bring yo friendsfrån
sommarfall. hur fet?

puff daddy feat faith evans & 112 - i'll be missing youfrån
sommarfall. tänk att denna låt var en guilty pleasure i många år? inte ens det, det var en låt som bara kändes larvig och smetig. jag köpte förvisso den på cd-singel sommaren 1997 men det skämdes jag över redan samma höst. nu blir jag väldigt tagen av låten, den känns så uppriktig. och spontan, den kom ju väldigt kort efter att biggie blivit mördad, bara någon månad. tänk att hans kompis bara bestämmer sig för att göra en sån låt, ber sauce money skriva en rapvers eftersom han inte kan skriva sånt själv, ringer kompisens änka och låter henne sjunga refrängen. och 112, hur underbara är inte de? nu hör jag något jag inte hörde tidigare - de sjunger "we miss you, we miss you, we miss you" som ett adlib, samma lilla melodiska figur om och om igen. bara det breaks my heart. så fin låt. rätt feta trummor också.

zara larsson - rooftopfrån
sommarfall - hehe var tvungen att posta denna här, re gårdagens post. mm vilken bra låt det är.

guns n' roses - november rain


från
sommarfall - trots låttiteln känns detta som en äkta sommardänga! samma sak med zara larssons "rooftop" som också är med på listan. hon sjunger om en helg i september men den känns som en sommarkväll. ibland får man se bortom det uppenbara om man ska bli en bra listmakare.

den flygande holländaren på opera på skäret


Denna duett var nog det starkaste i hela operan! 

”Den flygande holländaren”
Text och musik: Richard Wagner
Med: Thomas Hall, Elisabeth Teige, Jens-Erik Aasbø, Magnus Vigilius m.fl.
Svenska Kammarorkestern med Opera på Skärets kör
Dirigent: Michael Balke
Regi: Sten Niclasson
Scenografi: Sven Östberg
Kostym: Anna Kjellsdotter
Scen: Opera på Skäret

Innan Wagner blev Wagner, den geniale tonsättaren som förnyade operakonsten med sina musikaliskt omvälvande och filosofiskt laddade epos och sina djärva sceniska idéer – och som i skrifter uttryckte oerhört obehagliga politiska åsikter – var han en ung kämpande konstnär. Hans arbete som dirigent i Riga var inte tillräckligt inkomstbringande för hans extravaganta livsstil, han drog på sig stora skulder och till slut såg han ingen annan utväg än att fly landet – i hemlighet, eftersom hans pass hade konfiskerats av myndigheterna. 

Båtfärden till London blev en helvetesfärd på grund av alla stormar – istället för de planerade åtta dagarna tog resan 24 dagar – och vid ett tillfälle var båten tvungen att söka skydd i en norsk hamnstad. Denna dramatiska erfarenhet, tillsammans med den gamla sjömansmyten om ”Den flygande holländaren”, kaptenen som för sin hybris straffats av Gud till att driva omkring på haven ombord på sitt spökskepp i all oändlighet, inspirerade Wagner till att skriva denna opera, som blev början på en ny och mer personlig fas av hans skapande. Det är den tidigaste Wagneroperan som har blivit en klassiker.

Det är dock vare sig sagoinslagen eller de självbiografiska aspekterna som gör ”Den flygande holländaren” till ett fängslande verk – även om Wagner suggererar fram både ödesmättad romantik och dödsångestpräglade havsstormar – utan dess skarpa och realistiska skildring av förälskelsens illusion. Det är en opera som handlar om den desperata längtan efter att älska och bli älskad, drömmen om att träffa någon som förändrar allt och läker själens stora sår.

Den norske kaptenen Daland träffar den mystiske Holländaren när de båda tvingas ta skydd i en liten hamnstad i närheten av Dalands hemort, och norrmannen accepterar främlingens erbjudande: Dalands dotter Sentas hand i utbyte mot en stor förmögenhet. Detta trots att Holländaren aldrig träffat Senta, sett henne eller vet någonting om henne – så desperat är han. Senta är en romantisk drömmare som trånar efter en fiktiv sagofigur hellre än att intressera sig för människorna av kött och blod omkring henne. När hon får syn på Holländaren bestämmer hon sig direkt, och han också: detta är svaret på alla frågor, äntligen är den frälsande kärleken här.

Denna passion bygger helt och hållet på vad psykologer kallar för projektion – att inbilla sig att en person har egenskaper, utan förankring i verkligheten. En kraft som är destruktiv eftersom den driver de två älskande till extremt dramatiska handlingar: Holländaren bestämmer sig för att lämna Senta vid första misstanke om oärlighet, och hon tar hellre sitt liv än att leva utan honom. Allt för en dröm – eller snarare två olika drömmar, som aldrig möts, två människor som egentligen aldrig ser varandra eftersom det enda de vill är att stilla det egna skrikande hjärtat.

Norska sopranen Elisabeth Teige är fantastisk som Senta, hon lyckas gestalta både den flickiga naiviteten, den blinda tvärsäkerheten och den hopplösa bekräftelsetörsten i den krävande rollen – och hon sjunger helt makalöst. Även barytonen Thomas Hall gör en fin insats som den plågade Holländaren, men tenoren Magnus Vilius som gör rollen som Erik, Holländarens snälle och förtvivlade rival, gör ett minst lika starkt intryck. Tyvärr har regissören slängt in att Erik blir fysiskt våldsam mot Senta, något som kanske är tänkt att göra hennes feghet i att avsluta deras relation mer begriplig och sympatisk, men det stämmer inte alls överens med hans karaktär i övrigt. Och hennes oförmåga att tydligt stänga dörren till Eriks kärlek gör bara den känsliga Senta ännu mer mänsklig och trovärdig.

Scenografin, koreografin och inte minst Svenska Kammarorkestern under Michael Balke imponerar också. En lysande uppsättning som lyfter fram essensen i ”Den flygande holländaren” och som förklarar varför operan blev en omedelbar succé vid premiären 1843: bakom alla myter, såväl gamla som de som hans eget liv födde, finns en enorm psykologisk finkänslighet hos den stormande romantikern Richard Wagner.

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2016-08-02)