Arash
Scen: Colosseum, Stockholm
Betyg: 4

Arash, som är född i Teheran men som har haft Malmö som hem sedan han var tio år gammal, sjunger på persiska. Det gör att han sällan spelas på svensk radio eller bjuds in till folklig tv-underhållning. Men för popälskande exiliranier, i Sverige och ännu mer i Östeuropa och Centralasien, är han en kunglighet. Han har spelat för 30 000 åhörare på en arena i Tadzjikistan, för att sedan uppträda på Hard Rock Café i Göteborg. Arash vill gärna få erkännande i sitt ena hemland, Sverige, eftersom han inte tillåts spela alls i sitt andra hemland Iran. Denna brinnande längtan och mentala hemlöshet skänker stjärnans musik en extra dimension, i de vemodiga melodierna såväl som i de explosiva dansrytmernas eskapism.

I Stockholm spelar Arash på den stora och lite märkliga nattklubben Colosseum (Solidaritet Arena) inför en entusiastisk och uppklädd publik. Han verkar genuint tacksam för alla som kommit, och mellansnackar babbligt på både svenska och persiska. Han har en charmig spontanitet och framstår som världens gulligaste megastjärna när han formar händerna till ett hjärttecken i början av ”Broken angel”. Detta från en kille som gör låtar med T-Pain och Sean Paul, samarbeten som svenska hiphopartister bara kan drömma om.

Med sig har Arash ett sju man starkt band samt Emilie Fjällström som han sjunger duett med i flera låtar. Det är konstant ösigt men sången är irriterande lågt mixad. Men det spelar inte så stor roll när Arash bränner av hit efter hit. Han inleder starkt med den fina genombrottssingeln ”Boro Boro” från 2004, och sedan följer ett pärlband av låtar som låter trevliga när man hör dem hemma men fantastiska på ett dansgolv som kokar av persisk glädje. ”Temptation”, ”Ba man soot bezan”, ”Melody” och ”Tekoon bede” får till och med en ensam spiknykter musikkritiker att studsa omkring med ett brett leende. Det är omöjligt att värja sig mot denna rena, distanslösa kärlek till pumpande rytmer och allsångsvänliga refränger. 

Och när Arash avslutar med den mäktiga ”Iran Iran World Cup 2014”, den bästa svenska fotbollslåt som gjorts, är vi alla plötsligt i ett sagolikt glänsande Golestanpalats och inte i en bunkerlik nattklubb som bor granne med gallerior och motorvägar söder om Stockholm.

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2015-04-07)