Då och då skriver jag om kultur för den mysiga vänstertidningen Etc Stockholm. Det är inte allt som läggs upp på deras hemsida, till exempel min artikel om operavåren 2013 och min intervju med tonsättaren Andrea Tarrodi. Men i numret som kom ut idag har jag en artikel om boken "The Legend of Zelda: Hyrule Historia" och den finns faktiskt på nätet, var så god och läs om ni är intresserade! Om ni inte är intresserade av tv-spel i sig så kommer här några nyckelord som förekommer i artikeln: Sigmund Freud, Museum of Modern Arts, "The Man who shot Libery Valance", E.L. James, F. Scott Fitzgerald.

Jag gjorde en intressant intervju med Tobias Bjarneby inför den här artikeln, en liten del av det samtalet kom med i artikeln men det allra mesta fick inte plats. Synd, för det finns mycket att säga om tv-spel och historicism. Jag tycker att tv-spel har detta gemensamt med hiphop: de som är födda 1990 och diggar skiten är förmodligen helt ointresserade av det som hände innan de föddes. Det första "The Legend of Zelda"-spelet från 1986 är för tv-spel vad Eric B & Rakims "Paid in full" är för hiphop. För min egen del upptäckte jag båda grejerna långt efter att de slutat vara coola (jag var fyra år gammal 1986), men jag har en känsla av att de allra flesta som gillar gamla tv-spel/gammal hiphop är såna som var med på den tiden och tyckt det blivit sämre/mindre intressant under senare år. Men: jag (och även Tobias) tror att det kommer ändras. Det vore trevligt. Historielöshet är så deppigt. Jag tycker inte om tanken på att kultur som har varit betydelsefull för en massa människor kan förvandlas och bli betydelselös och på sin höjd musealt intressant. Å andra sidan - är inte det en del av charmen med populärkultur? Phil Spector gjorde kanske musik för sin samtids tonåringar, inte för framtidens kultursidor. Och Shigeru Miyamoto vill ju bara att folk ska skratta och ha det kul, hans skapelser är genialiskt antiintellektuella. Hm.

Hur som helst. Jag skriver mer om Zelda i nästa nummer av Level, men mer om den artikeln ska jag inte avslöja just nu (förutom att den är enorm!). Nu ska jag springa iväg till Landet och äta middag. Peace!