Ideal feat. Lil Mo - Whatever (2000)


R. Kelly - Feelin' single (2012)


Donell Jones feat. Lisa "Left Eye" Lopes - U know what's up (1999)

Äsch, när R. Kellys "Fellin' single" släpptes på Spotify insåg jag att måste möblera om lite i sommarvindar. Låten är så himla bra (dansade euforiskt till den i fredags när Lisa & Jon spelade skivor på El Mundo, trevlig kväll!) och väcker fina R&B-minnen till liv. Det där raka, lite-för-långsamt-för-att-vara-disco-men-ändå-lika-glittrigt-som-disco-soundet som var stort runt millennieskiftet, med producenten Kay Gee i spetsen. Jag skulle kunna ta med Nexts "Wifey" också, fast den låter nästan identisk med "Whatever" som jag håller lite extra nära hjärtat. Kay Gee producerade båda, liksom andra mästerverk som Allures "Enjoy yourself" och Jaheims "Just in case".

Den där typen av popbagateller, låtar som inte tar så stor plats men är gulliga och sympatiska, de finns strösslade över hela soulhistorien och jag älskar dem. På 60-talet var det kanske "Hey girl don't bother me" med The Tams, på 70-talet var det kanske "Rock the boat" med The Hues Corporation, och i slutet av 90-talet var det vokalgrupper som Ideal och Next som gjorde den tidens soulpopbagateller.

R. Kellys "Feelin' single" är visserligen ovanligt självmedveten och pophistoriskt "intellektuell" för att vara en popbagatell, men den är onekligen designad för att vara just en bagatell, särskilt om man jämför med Kellys övriga verk, alla samtidsdoftande monsterhits och episka ballader.

Och "U know what's up"? Den är lite mer funky och synkoperad än de två föregående, men har ändå samma sound som "Whatever", de är båda somriga på ett sätt som R&B bara var i slutet av 90-talet. En annan grej: idag är det oftast manliga rappare som gästar kvinnliga sångerskors låtar, men här är det tvärtom och jag älskar hur Left Eye gästar Donell Jones och Lil Mo gästar Ideal. Det är tjejerna som är coola, killarna som är romantiskt fåniga, och mixen som gör det mysigt.

Så in åker dessa tre låtar och ut åker (känner mig som Kaj Kindvall här) "1991", "Right by my side" och "It all belongs to me". En trevlig grej med Spotify-listor jämfört med gammeldags blandband är att urvalet inte är skrivet i sten.
#1 - - Max:

gillar din bild av fånig romantik



"Looking fly with the sun dress on

I think I feel a bone coming on

Girl, you got me wide open

Waitin' all day and I'm hoping

So baby don't front

Backseat treat, you know what I want"



Ska lyssna på listan!

#2 - - Bridgeman:

fin lista, gick etapp 4 på sörmlandsleden mellan tyresta by och Handen ca 1 mil och hann med en del låtar på sommarvindar. Robert Knight-låten var en ny bekantskap. Helt i min smak.

#3 - - Nicholas:

Max: hehe ok, fånig libido då. Men killen har svårt att keep his cool, det var mest det jag ville säga.

Bridgeman: kul att höra!