Lennart Persson är död. Det är svårt att fatta. För till skillnad från de flesta svenska musikjournalister var Lennart Perssons karriär och status statisk: han syntes alltid lika mycket, skrev alltid som samma saker, tyckte alltid likadant. H han såg till och med likadan ut: aldrig vare sig yngre eller äldre än medelålders. Han var som en ikon, nej en tavla, nej: en film som man ser om och om igen. Precis som ”Ivanhoe” ser likadan ut på tv på nyårsdagen varje år var Lennart Persson ständigt likadan, han utvecklades inte, och det fanns en trygghet i det. Han gav intrycket av att alltid ha vetat allt om popmusik.

 

Ja, inte allt så klart - den moderna post-gitarrpop-indie som varit så dominerande det senaste decenniet var han nog rätt intresserad av, och han verkade aldrig fatta hiphop eller R. Kelly (fast han hyllade C-Murder en gång!) – och när Håkan  Engström i Sydsvenskan skriver ”det som Lennart inte visste var knappt värt att veta” så säger det mer om Engström än  om Persson. Han var ju tacksam att skämta om också, för hans orubblighet gjorde honom förutsägbar, ibland en parodi på sig själv: om man började läsa en text av Lennart Persson så visste man att man kunde vänta sig lite smuts, lite kön och lite smärta. En artikel om Jelly Roll Morton avslutade han med orden ”Snacka om eld i baken – av mer än en anledning”, och sånt kunde ju ge en ett leende på läpparna, inte hånfullt, mer ”oh brother, get out of here”-kärvänligt.

 

I en tidsålder då det är lätt att få illusionen att man kan googla allt är människor med Lennart Perssons kunskaper en bristvara. Därför är det extra sorgligt att han har gått bort – för vem ska nu berätta om den där fantastiska soulsingeln som gavs och floppade och glömdes bort och vars mastertejp återfanns i en låda i ett skjul bredvid en svinstia på den döde soulsångarens pappas gård? Wikipedia känner inte till den. Inte Andres Lokko heller. Och Dave Godin är ju död. Förlåt, jag tänker helt egoistiskt här, men jag kan inte låta bli: det finns ju så mycket musik som jag aldrig kommer att höra nu, bara för att den jävla cancern kom och rånade oss på Lennart Persson. Det känns så frustrerande, så orättvist.

 

För några dagar sedan tänkte jag på Lennart Persson, eftersom jag lyssnat mycket på Allen Toussaints nya skiva "The Bright Mississppi" den senaste månaden och satte den högst på min Bäst Just Nu-lista som kommer i nästa Nöjesguiden. Det är en skiva som jag visste att Lennart Persson älskade innan jag fick reda på att han faktiskt gjorde det (han gav den 9/10 i Sonic): det är en hyllning till gammal Buddy Bolden-drömmande New Orleans-jazz, med funksoullegenden Allen Toussaint vid pianot. Det är sånt som Lennart Persson hyllade by default, själv är jag mer restriktiv, men den här skivan är faktiskt helt magisk. Jag tänkte fåfängt när jag skrev den där listan att jag hoppades att Lennart skulle läsa den. Inte för att jag ville att han skulle bry sig om mig, utan för att han kanske hade blivit glad om han fick reda på att det finns folk under 50 - ja, folk under 30 - som faktiskt kan förtjusas av sån musik. Lite återväxt och hela den grejen, det skulle han säkert bli glad av, det är ju lätt att känna sig ensam med Louis Armstrong-boxen. Ja, det var inget jag stannade vid länge, tanken passerade och försvann sen. Och nu har Lennart Persson passerat oss.

#1 - - Jeps:

Allen var bra!

Listor!

Just nu verkar det som jag är den enda som läser den här bloggen, I aint Quittin!

#2 - - Nicholas:

Ok, alltid smickrande. Men skriv en lista själv om det är så urgent?

#3 - - Henrik:

Lilla Allen Toussaint-listan:



1. Southern Nights (1975)

#4 - - Max:

Grymt titelspår på den skivan, gillar rösteffekten, den låter som Planet Caravan med Sabbath.

#5 - - Jeps:

Ja southern nights låten är min favorit so far!

Shit is cooking up!

#6 - - Daniel:

Denna bloggen i all ära men jag tycker nog ännu bättre om den andra bloggen du är inblandad i, "Two Against Nature", men varför uppdaterar ni den så jäkla sällan?

#7 - - Karin T:

R.I.P. Lennart Persson

#8 - - Håkan Engström:

Hej Annika

Intressant bloggpost. En sak, bara: det där citatet som tillskrivs mig har jag verkligen aldrig yttrat. Du kanske blandar ihop mig med någon?

#9 - - Nicholas aka Annika Flynner:

Hej Håkan. Sorry! Rättelse i det senaste inlägget.

#10 - - Max:

Hej Håkan. Daniel: two against nature kommer att återupplivas när jag har fokuserat klart på santababylon

#11 - - Raoul:

Tack för den bästa eulogin över Lennart Persson jag läst hittils. Jag har följt honom sedan jag läste hans prylar i Pop och blev glad när Sonic för en gångs skull visade omdöme och gav honom ett uppslag. Alltid gubbig, fast på ett bra sätt. Min favorittext med Lennart var när han i Pop frågade sig själv, "varför blir jag alltid full när jag lyssnar på "Willie Nelson". Ha det bra Lennart!

#12 - - Nicholas:

Undrar hur ofta han blev full i samband med sorgliga countrylåtar egentligen. Kan tänka mig att han gillade alkohol i teorin mer än i praktiken. Har liksom svårt att se honom så där brölande och patetiskt stupfull. Så där som man kanske borde bli om man tar James Carr och Willie Nelson och deras bittra kärleksballader på allvar. Lennart Persson var nog mer för att fantisera och mysa.