Ibland tänker jag på vad jag skulle göra om jag inte hade den akademikerroll som ödet gett mig. Jag skulle i så fall bli egen företagare. Starta upp någonting med mina egna två händer och något slags nystartarbidrag från staten. Jag skulle - driva en bar.

Nej, jag är inte en sucker för tv-serien "Skål". Det handlar om något annat: jag har en fånig idé om att det skulle vara kul att ha en renodlad musikbar, med asbra musik varje dag i veckan, dock med egenheten att det skulle vara olika typer av musik varje dag. DJ skulle jag givetvis själv vara. Veckoschemat skulle kunna se ut såhär:

Måndag: elektroniskt
Tisdag: soul, funk och disco

Onsdag: klassiskt och opera

Torsdag: Jamaica, Brasilien, Västindien och Afrika

Fredag: rock, pop och indie

Lördag: R&B och hiphop

Söndag: jazz


Tänk ändå vilket soft ställe det skulle vara? Öppet 18-01 sju dagar i veckan. Det skulle ligga på en asbra adress, kanske på Skånegatan och konkurrera röven av Snottys. Extremt fint inrett, gärna amerikanskt 40-talsstyle, ett hak som Bogey skulle kunna trilla in på och ta "the usual", alternativt tapetsera varje kvadratcentimeter av väggarna med vackra konstaffischer.

Det finns en del praktiska problem. Först och främst är det inte optimalt att vara på en restaurang eftermiddag till natt varje dag om man har en familj som man vill träffa (ungarna får väl hoppa av skolan eftersom arbetskraften behövs i köket). Sedan har man kanske en mer osäker och i genomsnitt lägre inkomst som krögare än som jurist. En annan sak är att det förmodligen är ganska korkat att ha helt olika teman varje dag, för då riskerar man att det är helt tomt på exempelvis onsdagar, eftersom ens klientel inte har lika god, förlåt bred, smak som en själv (en strategisk barägare anpassar sig efter de givna förutsättningarna, och bor han i Göteborg så spelar hans ställe rock varje dag). Slutligen måste man servera varm mat för att få utskänkningstillstånd i Sverige - men det får bli spaghetti putanesca till köttätarna och tortiglioni med min hemmagjorda pesto till vegetarianerna, så var det löst. När jag tänker efter borde jag kanske köra på italienskt tema. Lite sådär Antonioni-lyx. Jag har ändå ett namn att leva upp till.
#1 - - Tatti:

Låter onekligen schyst, skulle vilja ha en ambientkväll också.

#2 - - Nicholas:

Då är du välkommen på måndag.

#3 - - Tatti:

Hehe sorry missade det.

#4 - - Kjell:

Men är det inte själva stilmixen som är grejen för oss obotliga eklektiker? Och skulle inte detta kunna bli en bar för just oss som skakar haka åt en Puccini efter Wavves?

#5 - - Nicholas:

Jo, fast än så länge har inte Puccini införlivats i hipstereklektiskerns standardsallad. Inte Rosemary Clooney heller för den delen. (Tusan, jag glömde bort att vika en dag för sån musik inser jag nu. Får samsas med jazzen på söndagar, fast det känns lite som ett hån mot båda.)