Ska inte göra några fattiga poänger om att det är ett töntigt pris med förutsägbara vinnare eller nåt. Men alltså, Pink Floyd? Really? Is that really your pitch?

Förlåt, skulle inte komma med några såna kommentarer. Just det.

Vad som är intressant är detta:
1) Kungliga Musikakademin har hoppat av Polarpriset. Varför? Dags för lite självrannsakan? Är det inte dags att börja jobba dubbelt så hårt, höja ambitionerna, bli lite mer modiga, eftersom (den eventuella) credden nu inte kommer av sig själv? Innan kunde man vifta med en tung, KUNGLIG institution, en AKADEMI. Nu är det bara några branschorganisationer och arvet från en ABBA-producent. Ante up!
2) Polarprisets styrelseordförande Lennart Wiklund sa igår till DN att "det här är inget Nobelpris". Är han stolt över den hållningen? Han vill alltså inte att folk ska se på Polarpriset som en ärofylld utmärkelse till de som verkligen fört musiken framåt? Och om det inte ska vara så, hur motiverar han att man premierar old farts (som även om de inte är särskilt heta just nu tveklöst är värda respekt, som typ Bob Dylan) framför morgondagens hopp?
3) Vet alla om att Tomas Ledin sitter i juryn? "Sommaren är kort"? "En del av mitt hjärta"? Pripps Blå? "Sånger att älska till"??? Tomas Ledin!!! Tänk att han får vara med och bestämma vad som ska klassas som kvalitet när det gäller popmusik (jag utgår från att han inte säger så mycket om konstmusikens pristagare). Det känns lite sjukt faktiskt. Det blir knappast bättre av att han är gift med Polarprisets grundade Stikkan Anderssons dotter.

Grejen är att jag inte vill nöja mig med att skaka på huvudet, skratta lite föraktfullt åt Polarpriset, gå ut till rökrutan, lyssna på _____ (insert "VÅR musik") i hörlurarna och knyta näven i fickan. Nej, jag vill att det ska vara ett bra pris, ett fint pris. För vet ni vad det handlar om? Det handlar om musikens status. Litteraturens status säkras inte bara av den massiva litteraturskatt som finns, utan också genom att Nobelpriset finns. Jag blir fan sur när jag tänker på att litteratur har Nobelpriset, film har Cannes-guldpalmen, konsten har alla feta museum i New York och Paris och London, men musik har... ja vad finns där, Grammy-galan? Rock'n'Roll Hall of Fame? Så himla deppigt. Jag tycker därför att ett pris som Polarpriset faktiskt fyller en funktion, det behövs. Och genom åren har man då och då faktiskt belönat en och annan välförtjänt musiker, som Steve Reich eller Joni Mitchell eller Gilberto Gil eller Stockhausen eller Dietrich Fischer-Dieskau. Därför är det så frustrerande att de ska slarva med priset. Ha lite självrespekt, for crying out loud. De kunde ha tänkt efter lite till innan de bestämde sig för Pink Floyd (och även Renée Fleming var ett rätt trist val, enligt operaexperterna).

Nästa år hoppas jag att de ger priset till Philip Glass (lyssna på hans violinkonsert, underbar!) och Marley Marl.

#1 - - Bach:

Philip Glass, utmärkt val! Skicka in förslaget till Polarpriset.
Ett annat namn: Lang Lang, fantastisk pianist från Kina.

#2 - - jeps:

Vad är grejen med folk som bara lyssnar på typ rocktitanmastodontstadiummusik....hatar pink floyd, rolling stones och all annan skit som handlar om ett par gubbz som bara åker runt världnen och spelar samma låtar de lira på 70-talet...helt meningslst sentimentalt dräggel där hela
grejen är att man ska dyrka dem som gudar i två timmar och sen gå hem.
Jag citerar en idiot som jag går på samma musik som
"Hip Hop!,vadå de talar ju bara i tungor..HEHEHEHEH....10 minuter senare rockar samma feja loss till typ run to the hills eller nått...ig i engelska har han också...............led zeppelin är bra=)

#3 - - Henrik:

Dylan gör väl fortfarande väldigt bra musik, även om de så kallade kidsen inte lyssnar på honom. Modern Times var ju ganska hardbody.

Pop-priset borde väl egentligen gå till typ P. Diddy eller Timbo. Att ge det till Marley Marl är ju bara Hip-Hop-versionen av att ge det till nåra gamla gubbrockare.

#4 - - Bernhard:

Men alltså, varför förtjänar exempelvis Joni Mitchell priset och inte Pink Floyd? Jag håller givetvis med dig både om pristagarna och förslagen, men det där är svårt, för hur mycket man än vill förneka det, så har nog Pink Floyd ett ovanligt stort arv på sina axlar. Ska man se det så kan man väll tycka att att en artist som Elton John är ännu mer skrattretande i dessa sammanhang. Och varför har exempelvis inte Brian wilson fått ännu? Nu kommer ju han givetvis att få det, förmodligen ganska snart, men här känns som att det ganska mycket kommer ner till renodlat, subjektivt smak och tycke.

Vad jag inte riktigt begriper, är hur juryn förhåller sig till relevansen hos pristagarna i fråga. Det känns hopplöst att försöka starta ett prestigefyllt pris i början av 90-talet, utan att hamna i den fälla de fastnat i nu. Hade polarpriset existerat i över hundra år hade kanske alla dessa gamla rävar redan bockats av, och det under sina kanske något mer aktiva eror. Den hade haft en historia att vila på. Det kanske tom hade setts som något FINT att associeras med tidigare nämnda artister i så fall. Den enda vägen hade nog enligt min mening vart att ge priset till relativa nykomlingar. Då hade kanske priset fått högre status hos både åskådarna och pristagarna. Istället för det skämt det är idag.

Att akademin drar sig ur låter förövrigt sunt tycker jag.

#5 - - matti alkberg:

Ner med monarkin. I övrigt håller jag med. Jag skrev typ en kilometer om det här förra året tror jag, så jag håller en låg profil i år.

#6 - - jeps:

Ja absolut jag tycker verkligen Puff Diddy donk har utvecklats de senaste åren..en riktig innovatör i sitt fält..mina favvosar måste nog vara bad boy for life,Missing You, och så de där liveframträdandet på jay leno när han också passade på att visa sin nya fantaboulösa kalsongkollektion. Asså han är verkligen där uppe och fajtas med Vannila Ice och den där asiatiska killen från Linkin park om vem som ska koras till världens bäste rappare.
Kort och gott den mest aktuelle hip hop producenten/rapparen tja..varför inte någonsin
Det är klart mannen ska få sitt erkännande!

#7 - - max:

nästa år går det till h hancock. de kan också ge det till the rza om de vill ha en seriös stämpel på sitt pris.

#8 - - J:

Kan väl inte riktigt jämföra Guldpalmen med Nobelpriset. Men det skulle vara fint om det fanns ett pris liknande Nobelpriset som delades ut till regissörer, lite sent att börja nu dock.

#9 - - Anonym:

Varför ska man överhuvudtaget ge någonting till Timbaland. Tycker inte han ska få någon som helst uppskattning för att ha blandat in fotboll(soccer) i hiphop/R&B kulturen. Han borde helt enkelt skämmas. Han kan få skampriset!

#10 - - Nicholas:

Detta känner jag inte till något om! Är Timbo ett fotbollsfan? Han ser mer ut som någon som går på en baseball-match och köper en hot dog (eller två).