fitzcarraldo

image217
Claudia Cardinale och Klaus Kinski

Var och såg Herzogs "Fitzcarraldo" (1982) på Cinemateket häromdagen. Två och en halv timme av koloniala tyskar som skriker på peruanska indianer, soft. Eller snarare inte särskilt soft. Tydligen hatade alla Klaus Kinski eftersom han var ett monster under (även denna) inspelning, enligt Herzog erbjöd sig en indian att mörda Kinski. Men detta kan lika gärna vara en fabricerad myt, liksom var de över huvud taget indianer? Förmodligen var de bara fattiga peruaner som nappade när Herzog kom dit och viftade med lite pengar framför ansiktet på dem. Detta är ett mönster som återfinns även i filmens huvudsakliga tema - den handlar alltså om en excentrisk operaälskande galning som får för sig att han ska släpa ett hundratals ton tungt ångfartyg över ett berg, från ena sidan av Amazonas till den andra, och gör just detta. Men det finns ingen distans mellan regissör och filmkaraktär, eftersom Herzog gjorde just detta, utan specialeffekter, HAN är en excentrisk galning! Och peruanerna behandlas sjukt av filmens koloniala karaktärer, och (enligt Kinski, långt efteråt) exploaterades de lika mycket av Herzog själv. Denna dubbelhet gjorde filmen rätt intressant. Dessutom var den spännande. The verdict: sjuk film, men jag gillade den ändå. Men man skulle bli seriöst fucked om man bara såg såna här tyska mastadontindiefilmer, ens estetiska preferenser skulle liksom bli helt skeva. Efter Klaus Kinski behöver man tio Meg Ryan-filmer för att återfå balansen i sitt liv. (Men alltså, han spelade faktiskt otroligt bra/intensivt.)

En göttig detalj var att Claudia Cardinale spelade Klaus Kinskis flickvän. Lite otrovärdigt kanske, att hon som var så gudomligt vacker och charmig är hopplöst förälskad i the raving maniac Fitzcarraldo som var så full av aggressivitet och fåfänga dagdrömmar. Hon finansierade också alla hans upptåg (hon var rik eftersom hon var - bordellmamma!) och gjorde det med ett gulligt, feminint skratt. Hm. Men okej, det kanske behövdes för att storyn skulle komma någonvart. Och det är ju alltid trevligt att se Claudia Cardinale. Jag blev kär i henne när jag var liten och såg "Den Rosa Pantern". Eller inte kär, men hon var ju captivating vacker.

Men hör på det här: jag läste på Wikipedia att hon blev våldtagen när hon var 17! Herregud vad hemskt. Det var innan hon flyttade från Tunisien och blev stjärna i Italien. På alla bilder och i alla filmer ser man alltid henne le ett vackert leende, ett godhetens milda leende... sen tänker man på vilket trauma hon bär på... vad hemskt. Och jag har inte sett "Once upon a time in the West", men blev hon inte (hennes karaktär alltså) våldtagen i den filmen??? Shit vad twisted.
Trackback