mad men

Publicerat i: Allmänt
image164
Jag har en syster som vet hur man tar hand om en. Häromkvällen orkade jag inte göra något annat än att ligga i min säng, och då kom hon in med en laptop laddad med första avsnittet av Mad Men, en tv-serie som hade premiär i USA i somras och som är totalbra. Den är skapad av Matthew Weiner, en manusförfattare som blev draftad till Sopranos-teamet efter att David Chase läst hans manus till Mad Men och blivit imponerad. Det var för sju år sen - först nu, när arbetet med Sopranos är slutfört, har han kunnat återuppta det projekt som ligger honom närmast hjärtat: att skapa en lyxigt välgjord serie om ett oglamoriserat tidigt 60-tal i New York. Ja ni får läsa en fet analys av Caroline i nästa Rodeo, min kommer när jag sett några fler avsnitt. Men det var hur bra som helst i alla fall - dialogen, skådespelarna, karaktärerna, det könsrollsmedvetna manuset.
#1 - - Simon:

Könsrollsmedvetet indeed. Efter att ha sett ett par avsnitt tycker jag ändock att ingen av karaktärerna liksom har ett eget liv, alla är väldigt mycket stereotyper, ibland genom försök till att få dem så icke-stereotypa... Men, jag ska försöka se ett par avsnitt till innan jag bedömer serien som sin helhet. Även om förhastade slutsatser oftast är de roligaste.

#2 - - halberstam:

Tycker nog att Don Draper som väl får betecknas som en huvudkaraktär utvecklas annars känns det som vädligt mycket stereotyper trots det trollbinder serien. Ser fram emot en analys här. Det bästa är väl att det inte hymlas med att samtliga män är grisar under det tidiga 60-talet (inte så stor skillnad nu). En annan kul detalj är reklamarna (männen) överhuvudtaget inte jobbar mer än i teorin. Inser nu att jag är på väg att göra en krystade analys sätetr däför punkt och väntar på andras i stället.

#3 - - lars j:

Jag tycker den är ok men rätt slätstruken och stereotyp. det som håller mig kvar är att alla karaktärer är rätt osymtpatiska vilket skapar en viss spänning och gör att man tror att det ska hetta till på nåt sätt så småningom. nåt annat bättre? bbc's party animals, this life möter the thick of it, manus av ben richards (bl a don't step on the lines och throwing the house out of the window).

#4 - - Katharine H:

Älskar din syster som tar hand om dig!
Och H&M har en exakt kopia av den gröna klänningen på fotot, fast svart...

#5 - - Caroline:

Den är ju till och med riktigt obehaglig pga det könsrollsmedvetna manuset! Herregud, 60-tal, kom aldrig tillbaka.

#6 - - Anonym:

är det inte 50-tal? nixon e ju helt okänd.

#7 - - halberstam:

Det utspelar sig 1960 vilket innebär att det är 50-tal inte 60-tal det amerikansk 60-talet började när Kennedy mördades. Inte för könsrollerna blev bättre för det.

#8 - - max:

den här serien artar sig! Skönt att inte varje scen öppet avhandlar könsrollerna efter ett par avsnitt