the queen
För en gångs skull är jag och Oscarskommittén överens: Helen Mirren är fullkomligt fantastisk i The Queen. Så nyanserat, så proffisgt. Till och med den diskreta dubbelhakan har hon fixat, som C påpekade. Vi satt båda och beundrade hennes lyxiga scarves.

Det är så gött med storfilmer där allt bara klickar, där allt är rätt. Bra skådespelare inklusive alla biroller, bra manus, bra foto, underbara miljöer. Flera klockrena scener, som den där Elizabeth, prins Philip och drottningmodern kollar på TV och samtidigt snackar om jakt, helt världsfrånvänt. Storyn var ganska avgränsad i tid, vilket jag gillar. Och det var så fint när de filmade från helikopter över kullarna i Skottland där Philip & co jagade. Jag tänkte: vad gitt när man använder sånt här krut för ett äkta grymt drama, inte bara filmer om alver. Och jag tänkte: film var inte bättre förr. Det är som Woody Allen brukar säga. Det fanns inte folk som Robert de Niro på 40-talet, och det fanns inte folk som Helen Mirren på 40-talet.

Det här var kefft:
1. den övertydliga symboliken med kronhjorten
2. skildringen av Tony Blairs privatliv (fotbollströja, elgitarr i vardagsrummet, äter fiskpinnar) - otrovärdigt
3. att man inte pallat översätta filmens titel till "Drottningen" i Sverige. Hur svårt kan det vara?
#1 - - Anonym:

amen, bara det sista? snälla?

#2 - - Caroline:

hej!
håller med om allt! trevligt att se den med dig //// C

ps kan du ringa mig så fort du ser detta?

( PS 2. Förlåt att jag postar privata medellanden här. Vet att det är uppåt väggarna - är som att vara subjektv på AMS-hemsida, som det typ bland rubriker som "Tillfälliga jobb" och "Jobb utan krav på utbildning" etc, skulle finnas en kategori som heter "ring mig".

Förlåt!!!

asså ams syftar på att det här har blivit alla redaktörers nya vattenhål. Men först får de slåss med mig, för jag ska fan redaktöra röven av dig själv först. du vet...ja ja ring nu. kram

#3 - - Jakob:

So they got you too...

#4 - - Stefan Nilsson:

Heter den kanske inte "The Queen" för att om den heter "Drottningen" skulle de flesta idioter tänka på Silvia?

Hoppas Helen och Forest Whitaker vinner varsin Oscar.

#5 - - Petter417:

Tyvärr tror jag inte den riktiga drottningen av England är alls så witty o fantastisk som Helen Mirren gestaltar henne (då tänker ja framför allt på scenerna med Tony Blair) i verkligheten, men man kan ju drömma