Juridikmusik

Publicerat i: Allmänt
Juridikmusik
Let’s face it – juridik är inte särskilt rock’n’roll. En rockstjärna slår sönder sin gitarr – en jurist tappar sin i marken, går tillbaka till affären och reklamerar produkten. En rockstjärna får groupies, en jurist får klienter. Och medan rockstjärnan konsumerar kopiösa mängder sprit under turnén från stad till stad, dricker juristen kopiösa mängder kaffe när han eller hon beger sig från paragraf till paragraf.

Men trots detta faktum finns det en del musik som handlar om jurister och juridik. Varför? Dels kanske för att anspelningar på det oväntade, att lyfta saker och ting ur sitt sammanhang och skapa kontraster, är ett väl beprövad knep i all konst. Men dels för att juridiken tränger in i allas liv, oavsett om man vill det eller inte. Dessutom är jurister ofta tacksamma att skämta om, med sina klassiska attribut och stereotypa karaktärsdrag. ”I bear more grudges than lonely High Court judges” sjöng Morrissey och man fattar precis vad han menar.

Topp 5 juridiklåtar (kronologisk ordning):

1. The Clash – ”I fought the law” (1977)
På det självbetitlade debutalbumet tog The Clash itu med juridik flera gånger. Dels i ”Police and theives”, dels i den här. ”I fought the law” har ett tema som är klassiskt i blues och country: berättarjaget är en romantiserad brottsling, men ödet och rättvisan hinner ikapp honom (det är alltid en man) och slutet blir tragiskt och bittert. ”Breaking rocks in the hot sun / I fought the law, and the law won” lyder första textraden, det rör sig om en brottsling som får göra gammeldags straffarbete för att sona sina brott. Vilka är dessa? ”Robbing people with a six-gun / I fought the law, and the law won”. Så kan det gå.

2. The Specials – “Stupid marriage” (1979)
Den här låten från Specials debutalbum handlar om något för popmusik så udda som Brottsbalken 12:1, dvs skadegörelse. En ung man krossar en fönsterruta, och nu står han inför rätta. Innan varje vers börjar hör man domaren: ”My name is Judge Roughneck, And I will not tolerate any disobedience in my courtroom. / Rude boy, you have been brought in front of me and charged with smashing this woman's window / Before I sentence you, What have you got to say in your defence?” Sedan kommer förklaringen. Ett utmärkt upplägg för en poplåt.

3. Jackson Browne – ”Lawyers in love” (1983)
Jackson Browne gjorde världens mest slicka singer/songwriter-pop, men texterna hade ofta allvarliga teman och mörka undertoner. ”Lawyers in love” kom 1983 och är trots sin lovande titel inget romantiskt mästerverk som tar itu med vuxna akademikers känslor. Istället är det en pretentiös dystopisk låt med rader som ”Among the human beings in their designer jeans, am I the only one who hears the screams, and the strangled cries of lawyers in love?” – men titeln är så snygg att den får vara med här ändå.

4. Belle & Sebastian – ”Legal man” (2000)
Belle & Sebastian – underskattade! Hörde en låt från ”Fold your hans child you walk like a peasant” igår (en skiva jag instinktivt undvikt) som var hur bra som helst. Hur som helst, det här är ännu en finurlig Stuart Murodch-text. Det är en kärlekslåt, men istället för att bara hylla kärleken försöker man motivera den med juridiska argument: ”Not withstanding provisions of clauses 1,2,3 and 4 / Extend contractual period, me and you for evermore”. Samtidigt finns här lite kritik av vad man uppfattar som den amoraliske byråkraten: “You're the Legal Man, you've got to prove that you're no liar / I'll render services that you may reasonably require.”

5. Dead Prez – ”Fuck the law” (2003)

När det gäller hiphop finns det hur mycket juridik som helst. Från Wu-Tang Clans ”Severe punishment” till Looptroops ”Long arm of the law”(som innehåller textrader som “Judge slam the hammer, D.A. got an erection / Wouldn't even give me a public defender for such a small case”). Men den allra bästa juriridk-hiphopen är gjord av den Dead Prez. ”Fuck the law” är det argaste och mest anarkistiska angrepp på det juridiska systemet som spelats in – med textrader som ”Kiss my black ass / Nail the judges / Hang the lawyers / Ride for justice” – hade jag varit Markus Larsson så hade jag kallat den ”en molotovcocktail inslängd på dansgolvet” eller nåt. Men så billig är jag inte. Bra låt though.

#1 - - lite nördkunskap:

Årtalet på "I fought the law" ska vara 1979. Den var inte med på den brittiska versionen av debuten utan gavs ut på "Cost of living"-ep:n. Sedan inkluderades den på den amerikanska versionen av "The Clash".

#2 - - Annika:

Se på fan.

#3 - - Petter:

The Clashs Know Your Rights då? Det är ju ett ifrågasättande av den substantiva innebörden av konstitutionell rätt. En molotovcocktail i juridicums läsesal, if you will. Passar även bra att spela i bakgrunden när man, som yours truly, läser om Lochner v New York, 1905 eller Griswold v Conneticut, 1965, som ifrågsatte den verkliga innebörden i det fjortonde tillägget till konstitutionens fras "no State shall deprive any person of life, liberty or property without due process of law."

#4 - - H:

Bra lista! Beaktade du temat "juristen som accesoar"/livsstilsmarkör? (Dvs låtar där artister berättar om sina svindyra advokater på samma sätt som de annars skryter om sina hus, bilar och brudar)? Kan betraktas lite som en spegelbild av "systemet är emot mig" låtarna: nu har jag en fet jurist och skyddas av systemet.

"I got a lawyer for the case to keep what's in my safe, safe"

#5 - - H:

Och det historiska perspektivet! Redan när juristklassen först (?) växte sig stark så sågs den ju som moraliskt tvivelaktig: "The first thing we do, let's kill all the lawyers", Henry VI, Act 4, Scene 2. I det tidigmoderna tyskland sågs de som "dåliga kristna" osv.

Sen när det gäller frågan "varför låtar om jurister och juridik" så tror jag att det avgörande är att det är så uppenbart att juristen är en representant för "systemet" - som ju många artister kämpar hårt för att positionera (jepp!)sig emot. Vad har en gammal protestsångare (obs inte menat att vara elakt) som matti att säga i frågan?

#6 - - Stefan Nilsson:

Circle Jerks "Deny Everything" är också bra.

#7 - - matti alkberg:

Och Black Flags Police Story. Och Partisans Police Story. Och geekfaktorn verkar ju funka här så jag säger att alla clashlåtar (borträknat Know Your Rigthts)på temat juridik är covers. Undrar om det betyder något? Troligen inte.

#8 - - Henrik:

Finns det nån svensk juridiklåt förutom "Bängen Trålar"?

#9 - - Märta:

åh vad bra det skulle vara om alla jursiter lyssnade på de här lårana! Tror tyvärr inte du talar för stora massan när det gäller vad jurister lyssnar på? Eller, vad lyssnar de på egentligen?

#10 - - Jakob:

Da Buzz och Magnus Uggla.

#11 - - Annika:

Värre än så. Typ ledmotivet till Bumbibjörnarna eller Dave Matthews Band. Den mest subversiva juridikstudenten jag träffat hade på sig en t-shirt med Bruce Springsteens "The rising" som motiv. Inte så jävla ficky-ficky-fresh.

#12 - - Anonym:

dr alimantado "best dressed chicken in town" alt. mudhoney

#13 - - matti alkberg:

min favoritjurist lyssnar på napalm death och kan mer om hip hop än ni alla tillsammans (för visst är det en tävling?). han finns på riktigt och han är min bara min.

#14 - - Ella:

Fattar ingenting. Var är "Lawyers guns and money" med Warren Zevon?

#15 - - Annika:

Det finns en annan låt med Warren Zevon där han sjunger "Of course I went to law school, and took a law degree, and cancelled all my clients to plead insanity". Men alltså, jag har aldrig hört karln. Var det inte han som Kevin Rowland snodde en låt från till "Don't stand me down"?

#16 - - Jakob:

Warren var iaf med på ALLA oldies-samlingsskivor som rullade som MTV-reklm under perioden 1990-1997.

#17 - - Anonym:

märta: själv skulle jag bli ganska oroad om sveriges jurister lyssnade på de här låtarna och tog dem på allvar. tycker du att någon av dem säger något av verkligt värde för den praktiserande juristen? är de exempel på nyanserad och god samhällskritik?

#18 - - Annika:

Var det den där "the grrrreatest hits of the 80's"? Eller den där som såg ut som en bilsemester i Belgien? Båda två sålde cd-boxar och var en blanding mellan tv-shop och ren satanism.

#19 - - Annika:

Märta: jag tror inte att de flesta jurister lyssnar på musik för att få samhällskritik, och inte heller att de blir demoraliserade av nihilistisk gangstarap (så dum är väl ingen). Och de som är demoraliserade (quite a bunch kanske) är väl det redan från början. Men för att svara på din fråga - jag tror det är extremt sällsynt med "nyanserad och god" samhällskritik i popmusik. Det är megafoner och revolutionsromantik för hela slanten, är jag rädd.

#20 - - L' Heureux-Dubé J.:

nu blev det förvirrat.

det var inte märta som skrev inlägget ovan, det var jag. och det var ett svar på det inlägg där hon sa att "åh vad bra det skulle vara om alla jurister lyssnade på de här låtarna". jag ville nog bara antyda att det inte betyder ett skit om några jurister lyssnar på dem. låtarna är förvisso underhållande (notera att det knappast var artisternas syfte), men den samhällsanalys som de erbjuder är minst sagt undermålig. problemet är inte att jurister inte lyssnar på den här typen av musik utan att andra gör det och får för sig att den erbjuder en genomtänkt kritik av "systemet".

#21 - - Jakob:

Men "nyanserad och god samhällskritik" kan ju vara så mycket annat än det som är spelled out literally i själv TEXTEN. En "nyanserad och god samhällskritik" kan ju ligga i hur trummorna är mixade eller hur en sampling av något reaktionärt approprieras in i ett subversivt sammanhang. Något som blir blottlagt i valet av ett otillåtet instrument. Eller whatnot.

Man ska nog vara ganska mycket av en inte helt nyans-receptiv paragrafryttare (läs: stereotyp svensk jurist) för att tro något annat, tror jag.

Undrar vad som är "av verkligt värde för den praktiserande juristen" enligt den anonyma juristen(?) ovan? Citerande av en teoribok från den mycket modernt intellektuella (that's a fucking joke) juristutbildningen? Tonsatt tolkning av en lagparagraf?

#22 - - P:

Kan inte låta bli att citera Jimbo Jones i ett av mina favoritskämt ur Simpsons: "I don't believe in nothing no more - I'm going to law school!"

#23 - - Rinka:

Belle and Sebastian underskattade? Snarare tvärtom. Visst har de gjort en bra låt eller två om man köper smör/pop/gulligull/låt oss alla gå i prickiga kläder och äta blommor på ängen-låtar. Bra artikel annars!
Do you like your GC btw?

#24 - - L' Heureux-Dubé J.:

Jacob:

Jag ser ingenting i mitt inlägg ovan om att "god och nyanserad samhällskritik" måste vara spelled out i själva texten, så jag fattar inte riktigt vad du reagerar på. Tycker själv att det är ganska självklart att ett "subversivt budskap" kan framgå på ett annat sätt. Däremot inte sagt att alla tycker att detta är självklart, och därför tror jag att dit antagande att man måste vara stereotyp jurist för att vara av en annan uppfattning är felaktigt. Vad tror du att stereotypa undersköterskor, stereotypa NO-lärare, stereotypa ingenjörer, sterotypa överläkare och t.om stereotypa bloggare skulle säga?

Förövrigt: finner du formuleringen "av värde för den praktiserande juristen" någon annanstans än i en SOU kan du nog lugnt utgå från att den är ironiskt menad.

Med det sagt: lagtillämpning är en högst anal verksamhet. När någon säger att svenska jurister skulle må bra av att lyssna på dead prez så tror jag att det menar något i stil med "för då skulle inte våldtäktsmän gå fria". Den poäng jag försökte göra var att detta nog är ett helt felaktigt antagande. Lagtillämpning är hårt styrd av olika rättskällor, så ett dead prez-älskande hovrättsråd lär inte komma fram till en annan lösning än sin chopin-älskande kollega. Om medlemmarna av Sveriges domarkår lyssnade på dead prez skulle de kanske dock ha en lite mer ödmjuk inställning till maktutövning, och det skulle kanske kunna få positiva effekter på annat än just utfallet i det konkreta fallet.

#25 - - Jakob:

(Jag stavar mitt namn med k.)

Jag tror att vi är helt överens om att människor i allmänhet är ganska begränsade på den här punkten -i synnerhet bland de naturvetar-artade yrken du rabblar upp.

Jag vet inte riktigt om jag så noga tog in vad Annika och de andra menar med vad jurister BORDE lyssna på, men enligt mig så är det en helt avgörande skillnad - och här är vi nog överens - mellan att tro att jurister skulle bli klokare av att helt sonika BÖRJA lyssna på sofistikerad subversiv musik, och att de överlag skulle ha ett mer sofistikerat förhållande till musik som ett RESULTAT av ett förhållningssätt som fanns där redan INNAN.

Dvs. du börjar i fel ände: att trycka ner dead prez i halsen på en stereotyp jurist (eller vilket yrke man nu intresserar sig för att titta på) är naturligtvis inte någon lösning på det praktiska vardagsutövande av yrket. Men däremot säger det kanske något om jurister som yrkesgrupp: trots att de är utbildad och upphöjda som något mycket fint i samhället har de ett osofistikerat förhållande till exempelvis modern kultur (generellt sett).

Självklart antyder det något, på ett abstrakt (och här lite klumpigt och kontext löst sätt) om hur den juridiska kulturen i allmänhet tycks vara funtat.

Och självklart har den juridiska kulturen i sig en inverkan på hur rättväsendet fungerar i både teori och praktik. Det ska, som sagt, till en rätt så paragrafryttande trångsynt person (i valfri yrkeskategori) för att tro något annat.

Jag tror att det som sticker i ögonen med jurister är att de ser sig själva som allmänt sofistikerade i kombination med att samhället också i allmänhet också gör det. Det är ju inte direkt som att man sparkar på någon som ligger.


P.S. Att juristutbildningen är ett intellektuellt skämt i jämförelse med de flesta humanistiska ämnen är det väl få som skulle förneka.

#26 - - L' Heureux-Dubé J.:

Jakob (beklagar det tidigare stavfelet):

Jag är inte säker på att jag förstår vad du menar när du säger att det finns en "helt avgörande skillnad mellan att tro att jurister skulle bli klokare av att helt sonika BÖRJA lyssna på sofistikerad subversiv musik, och att de överlag skulle ha ett mer sofistikerat förhållande till musik som ett RESULTAT av ett förhållningssätt som fanns där redan INNAN". Självklart finns det en skillnad, men vad menar du? Menar du att folk i allmänhet felaktigt antar att jurister har ett sofistikerat förhållningssätt till kultur? Är det problematiskt om jurister inte har ett sofistikerat förhållningssätt till kultur?

Och när du säger att "jag börjar i fel ände" menar du då att jag istället borde fundera på vad som bör göras för att förändra juristernas förhållningssätt - så att de uppskattar den "sofistikerade subversiva musiken? Varför det, i så fall? Hade allt varit bättre om juristerna hade vett att uppskatta god kultur? Vad hade varit bättre?

Vad tycker du att det säger om en yrkesgrupp att den har ett allmänt osofistikerat förhållande till kultur? Säger det något relevant?

Vad tycker du att juristers i allmänhet osofistikerade förhållningssätt till kultur säger om hur den juridiska kulturen i allmänhet är funtat? Säger det något relevat?

Vad får ett ointresse för kultur för inverkan på rättsystemet? Får det någon relevant inverkan (t.ex. på innehållet i enskilda domslut)?

Som du anar så tror jag själv att ett sofistikerat förhållningssätt till kultur har ett begränsat värde i det här sammanhanget. Och jag tror inte att den åsikten gör mig till en paragrafryttare, utan endast till någon som tvivlar på kulturens värde i sådana här sammanhang.

PS 1 Att juristutbildningen är ett intellektuellt skämt är kanske sant, i den bemärkelsen att den knappast har någon större inverkan på studenternas "bildningsnivå" (om man bortser från kurser i rättsfilosofi och rättshistoria). Men samma sak kan nog sägas om alla andra "yrkesutbildningar" (t.ex. läkarutbildningen) och många kurser i samhällsvetenskap och humaniora. Skulle vi alla tjäna på om våra läkarstudenter lyssnade på the embassy istället för boten anna?

PS 2: Jag har någon gång läst en uppsats i sociologi där det (till min förvåning) påstods att den genomsnittlige juridikstuderanden hade bättre kulturell koll än den genomsnittlige studenten.

PS 3: Jag tror också att vi kan anta att den genomsnittlige juristen har större kunskaper om kultur än de flesta andra yrkeskategorier (med undantag för de delar av medelklassen som har mer "kulturella yrken"). På grund av att jurister som grupp nog har större kunskaper om kultur än vad de flesta andra samhällsgrupper har, så tror jag inte att det som får folk i allmänhet att ogilla jurister är kombinationen "anses vara sofistikerade" - "men är det inte". Endast någon som tillhör en grupp med ett större kulturellt kapital än den genomsnittlige juristens skulle fälla ett utlåtande som det senare.

#27 - - Jakob:

Vill inte vara sån, men du missförstår nästan varje punkt i det jag sa ovan på ett liksom lite för ofruktsamt sätt för att jag ska orka förklara mig igen. Sorry. men visst, jag kan uttrycka mig lite snårigt ibland (och en sådan här liten bloggdiskussion blir ju så teoretiskt kontextlös också). Men läs om vad jag skrev ovan lite nogrannare istället. Testa gärna ha på Dead Prez i bakgrunden. Då kommer du helt plötsligt, som genom magi, få lättare att förstå vad jag menar. (obs! ironi!)

Ett tips: Jag är helt ointresserad av "vad som bör göras" med de stackars juristernas förhållningssätt.

#28 - - Annika:

Hey hey, gittig diskussion det här. Det intressanta är: varför vill man så gärna sätta likhetstecken mellan kulturintresse och sundhet/intelligens? Jag tror som L'heureux att det varken gör till eller från, och att det skulle vara absurt att tro att en dead prez-jurist automatiskt gör bättre bedömningar än en magnus uggla-jurist. Men! Att vara intresserad av kultur och "lite smalare" musik kan indikera något annat, nämligen att man är mångsidig och bryr sig om andra saker än sitt jobb och (i det här fallet) lagboken. Att man kanske har en höjd blick, att man ser samhället och större sammanhang och inte bara sin egen lilla nisch. Konst reflekterar samtiden och förnekar (nästan) aldrig detta, medan de allra sämsta juristerna/juridikstudenterna vägrar se sitt skrå som något annat än tillämpning av regler. Att lyssna på "Fuck the law" samtidigt som man är domare säger inget annat än att man har distans och lite humor. Två egenskaper som - till skillnad från kulturintresset i sig - inte ska underskattas, i något yrke eller något sammanhang.