Sonic darrar

Publicerat i: Allmänt
Note to self: få inte hybris. (Ingen risk förresten eftersom alla övergett den här bloggen, snyft.) Men I senaste numret av Sonic har de inte bara tagit med min insändare från i höstas och gett ett nervöst svar ("vi har inte 'tagit med' någon låt, vi har bara bett våra skribenter lista sina favoriter"... yeah yeah, keep talking). De har också, i sin ledare, känt sig manade att komma med ett försvar mot den senaste tidens attacker (dvs mina). De skriver typ "vi tänker fortsätta att skriva om rock, rokk, roc, rokc och ibland även rokkk. De flesta verkar gilla det, att döma av vår upplaga. De som inte gör det kan läsa någon annan tidning, eller starta en egen". Ha! You wish! Jag tänker inte sluta läsa er, och inte sluta dissa er. Starta en egen tidning? Trevligt i teorin, men jag skulle aldrig palla. Däremot borde någon anställa mig (blink, blink, DN kultur).

Åh, Sonic. Tro mig: jag tycker inte att er tidning är värdelös, bara slöseri med potential. (Jag hatar för övrigt inte rock heller, jag lyssnade faktiskt på Strokes första skiva häromdagen, fortfarande bra.) Som en kompis sa till mig häromdagen: varför intervjuar man band? Vem vill läsa det? Jag skiter väl i vad artisterna har att säga, oftast har de ju ingenting att säga. Deras ensamrätt att förklara sina konstverk upphörde i samma stund som de släppte skivan. Musikjournalister borde ägna utrymmena i artiklarna till att skriva personliga, subjektiva och intressanta essäer om musiken istället. WORD UP.

Jag menar, först blev jag lite glad när jag såg att de hade stora artiklar om Radio Dept och The Knife, två av Sveriges bästa artister. Men vad fick man? Meningslösa intervjuer med frågor som "hur träfades ni" eller "hur tror ni att er musik påverkat musikklimatet"... Emil Arvidsson som är så intelligent, jag hade hellre läst vad han hade att säga om The Knifes musik än vad de hade att säga om den. Sonic blir läsvärd först på sista sidan, krönikan. I det här numret en diss av Sveriges rädsla för hype och slit-och-släng med popartister. Faktiskt rätt bra, tror det var Jenny Damberg som skrev den.

En grej om recensionssidorna bara: what's up med att Tobias Hansson ger tio av tio till alla skivor han hör? Han sabbar sin journalistiska trovärdighet. Först Kanyes senaste, nu The Knife, och var det inte han som gav Dizzee Rascal en tia också? Shit alltså. Kan man kalla det för Quetzala Blanco-sjukan? Quetzala är född att skriva krönikor, och hennes Eskobar-diss är klassisk. Men hon kan inte recensera skivor, hon blir ju så exaltrerad, hon älskar typ allt. Ron Sexsmith? Högsta betyg, för bövelen! Och så var det med massor av skivor. På ett sätt är det sympatiskt, men på ett annat sätt lite... oproffsigt.

Fast ändå. Man måste ge credit till de recensenter som försöker ta sig ur det helsvenska "fyra av fem"-träsket. ALLA skivor i Aftonbladet och Expressen har alltid fått fyra av fem. Även de som blir etta på deras årsbästalistor (även om jag inte läst dem på flera år). Andres Lokko gjorde lite uppror mot det när han skrev för Expressen, han tvekade inte att ge Morrissey en trea fastän han skrev positiva saker om skivan, eller att ge Khonnor en femma trots att "man inte gör så med debutanter". Och det var bra, man måste tillåtas att ha andra åsikter om en skiva än att den är "väldigt bra" eller "ganska dålig".

Quetzala hoppade i luften av glädje av en låt som hon gillade. Det spelade ingen roll om hon skulle tröttna på skivan om en månad, nu var den ju bäst, så varför inte ge skivan högsta betyg? Jag kan förstå och digga den idén, även om jag föredrar "nyktra" recensioner som inte är vilseledande. När det gäller Tobias Hanssons tior så ser jag ingenting av Quetzalas storögda förtjusning, det verkar snarare som han vill ha uppmärksamhet på något cyniskt sätt. Men jag kan ha fel, förlåt i så fall.

#1 - - ribs:

jamen tobias fkkn hansson? TOBIAS HANSSON?
varför får han skriva överhuvudtaget? quetzala är iaf söt, och det bör belönas på någotvis, men tobias? *eeew*

#2 - - Annika:

Nej, jag menar ju det. Och min teori är att han bara sätter en tia i betyg för att då läser man automatiskt recensionen; man upptäcker snart att det han beskriver snarare är en åtta. Han skriver inte bra, är inte särskilt personlig eller originell, orkar knappt bemöda sig med att beskriva musiken. Är det såna som ska vägleda det svenska folket?

#3 - - Margret Atladottir:

Tobias Hansson är kvinnohatare och annika jag vet att du hatar sånna.

bort bort bort med avskummet.

#4 - - Annika:

Kvinnohatare ska hatas, haterplayer playerhater - om ni fattar vad jag menar... Quetzala är söt som fan, så stay in the sisterhood! rör henne inte!

#5 - - Margret Atladottir:

quetzala är typ...det vackraste jag sett. men hon är en homewrecker av högsta rang. och det måste hon hatas för, jag är ledsen.

T-hansson kan ju bara....suga min svettiga strumpa!

#6 - - ribs:

tobias hansson är en f**** i satängjacka. typ essensen av all pinsam manlighet.
nån som har en journalistiskt term för vad quetzala gör förresten? jag skulle inte kalla henne journalist, men hon har massor av spaltutrymme i en av sveriges största tidningar. är hon skribent då eller finns det bättre ord?
det finns förresten jävligt få människor jag skulle kalla journalist.

#7 - - Margret Atladottir:

well, alla som får majoriteten av sin inkomst genom att spegla samtiden genom massmedia, som fotograf, skribent eller liknande är per definition journalister.

quetzala är nöjesjournalist och musikrecensent.

#8 - - ribs:

well, jag är väl old-school, men jag tycker att man måste ha nånslags agenda för att få kalla sig journalist.

#9 - - Margret Atladottir:

jag tycker att alla ska få kalla sig journalister. men det är bara jag.

HATA T-BAG (Tobias Hansson)

#10 - - ribs:

T-BAG! HAHA =D

#11 - - Annika:

Ja, jag tror det finns ett värde i att ta sig själv på allvar och uppgradera kvinnliga yrken som nöjesjournalistik och annan lågkultur till att vara lika värdefull som finkultur och typ politisk journalsitik, sen har jag en svaghet för feminism också och om man säger si så här: jag tror det faller tillbaka ett soft ljus både på dig Ribs, på dig M och på mig Annika om det söta jäveln (Quetzala) kallar sig för journalist, för då kan vi också göra det, fast vi pundar ner oss varenda vecka (obs sista skämt för att förvirra nyfikna läare). Min poäng: gött å vara journalist.
Om det är ngn som inte ska få kalla sig något är det killar som sjuner fult och dåligt, de ska inte få kalla sig musiker/sångare om de inte sjunger vackert, och så måste alla sluta spela gitarr snart, det är ett av mina krav på yrkesvärlden. Kalla rockmusiker för typ arbetsökande eller projektanställda och mig för typ ledarskribent.

Cheers!

PS det var den andra Annika som skrev inlägget ovan, jag vet inte ens vem T -Bag är, orka bry sig om manliga recensenter, vad vet jag han kanske är snygg

#12 - - Anonym:

HAHA TBAG FY FAN SÅ KUL

#13 - - ribs:

T_BAG

#14 - - Märta:

Tobias Hansson hatar kvinnor så jävla mycket. Han mördar fittor.

#15 - - Anna H:

Tobias hatar verkligen kvinnor, jag vet jag har varit med om det.

#16 - - Annika:

Ärligt? Jag trodde bara att han var en harmlös obegåvad liten recensent. Men vad har han gjort, kan någon berätta?

#17 - - max:

nu börjar jag ju svänga från "helt ointresserad av Tobias-who-whatever" till "tobias, really?". Kvinnohat, intresseväckande I say. Han kanske har potential. släpp fram det tobias. Släpp fram det.

#18 - - Annika:

Ah, vi har en politiskt inkorrekt kvinnohatare bland oss. Ok, ballt! Max! Det är så här: Henrik Schyffert ringde från 90-talet och den ironiska generationen och Killing-gänget saknade en outkommen bög i sitt bögiga killgäng, en öppning kanske?

#19 - - Eva:

Vad har den jäveln gjort? Han skriver ju bara om män!!!! Han är bög också!!! Max, du kan ju gå och knulla honom eller nåt.

#20 - - Läsare av Sonic:

Hej Annika, vilken fin liten häxjakt ni satt i gång här. Stackars kille...men om jag inte minns fel är väl han en få av som skriver om ny och modern musik i Sonic? Typ större grejer på SLS, Tyskland och Wiley???

Det enda ni verkar vilja är att hata för sakens skull. Det är ju helt meningslöst och sjukt löjligt. Eller vad har han gjort?

#21 - - Margret Atladottir:

asså vi skiter i om han skriver om ny och modern musik i sonic. är man kvinnohatare så är man. då får man stå sitt kast. facklor ska brinna, huvuden ska rulla, t-bags kvinnohat ska vädras.

"hata för sakens skull"

det finns inget sådant hat. allt hat är renodlat och mäktigt och övervinner allt på denna jord. hat hat hat hat hat hat hat.

#22 - - ribs:

shit vilken alexander bardistisk-kommentar! hihi!
men som sagt, kvinnohatare ska till bålet släpas brinnande med kätting.
t-bag höll dessutom vad jag vet kafferep under hela sommaren med ***´s vänner om ***´s förkastlighet? right?

#23 - - Margret Atladottir:

T-bag har haft sitt sista kafferep om jag får bestämma.

#24 - - ribs:

T-bag har druckit -men inte sett- sin sista tår!
waaahahahahahaha!

#25 - - ribs:

T-bag har druckit -men inte sett- sin sista tår!
waaahahahahahaha!

#26 - - ribs:

T-bag har druckit -men inte sett- sin sista tår!
waaahahahahahaha!

#27 - - Wigger-Måns:

Det finns 29071 personer i sverige som heter Märta i förnamn, så lugna ner dig lite Myrstener. Livet kretsar inte runt dig.

#28 - - Anonym:

det är en epokgörande feministisk analys som framförs på den här sidan och i dess kommentarer. ett syntaxstört okvädesgapande med taskig artikuleringsförmåga.

#29 - - Micke Thorsby:

ojoj, vilka fittor ni ar, det ar ju helt otroligt, sitter dar bakom era datorer och anonymonanerar. Jaja, kommer aldrig kolla denna sida mer sa bemoda er inte med att svara pa detta.