Mindre än tre månader har gått sedan 19-åringen Nils Grönberg, alias rapparen Einár, sköts ihjäl. Och redan nu är en SVT-dokumentär om honom här. Det gick snabbt. Men det rör sig tack och lov inte om sensationslystet frossande i mordet som chockade Sverige. Utan en klar och koncis berättelse om en ung begåvad hiphopartist, kronologiskt upplagd, fri från sentimentalitet och snyggt filmad och klippt.
Av de som intervjuas är producenterna Dilly D och Straynané, som bägge jobbade med Einár, mest intressanta (när kommer dokumentären om Sveriges unga hiphopproducenter?). Även Diamant Salihu, musikjournalisten Johannes Cakar och veteranrapparen Sebastian Stakset har relevanta saker att säga. Men de rappare som tillhör Einárs egen generation och scen lyser med sin frånvaro. Märkligt, då Einár inte är ett ensamt fenomen utan en del av en våg, och många av hans låtar är samarbeten. Har ingen någonting att säga om honom? Eller tackade de nej till att medverka av rädsla för att stöta sig med Einárs fiender? Blev de tillfrågade?
Inte heller någon familjemedlem, flickvän eller nära vän är med. Det gör att vi aldrig kommer personen Nils Grönberg särskilt nära. Det vi får är artisten Einár, så som han presenterade sig i inspelade intervjuer och i sina låtar och videor. Det blir lite ytligt, hur minnesvärda rim Einár än skrev. En låttext är inte en dagboksbekännelse. Precis som för alla rappare som vill nå framgång styrdes innehållet och attityden i Einárs låtar av vad publiken ville höra. Tyvärr förmådde han inte hindra klichéerna om våld och hot från att ta plats i hans egen verklighet.
Efter att ha blivit lurad, kidnappad, rånad, förnedrad och utpressad gick Einár inte till polis och psykolog. Istället gick han till studion, spelade in ännu kaxigare låtar, började umgås med ännu tuffare killar, sökte trygghet i hårdheten. Men det fanns ingen trygghet för honom där. Einárs död är tragisk men var inte oförutsägbar. Den pekar på destruktiva manlighetsnormer och på att det finns delar av Sverige där det sociala kontraktet har upphört att gälla. Det är där den största tragedin ligger.
Nicholas Ringskog Ferrada-Noli
(dn.se 2022-01-14)