ison & fille - vackra liv

Publicerat i: popmusik, recension Ison & Fille, hiphop

Hiphop
Ison & Fille
”Vackra liv”
(Sony)
Betyg: 4

Ison & Fille har en unik position i svensk hiphop. De debuterade och slog igenom när millennieskiftets stora svenska hiphopvåg började mattas av, men till skillnad från andra artister som tappade sugen när de glada dagarna var över kämpade de på och fortsatte ge ut skivor – och har aldrig slutat vara relevanta.

De hade redan från början nischat sig som underdogs som sorglustigt rappade om att vara luspanka men glada ändå, glida omkring i en skruttig bil i goda vänners lag och att planka in på klubben. De tuffa åren som följde succédebuten klädde så att säga deras musik, även om det formade deras låtskrivande i en mer sentimental riktning. Charmen och lekfullheten på debutalbumet ersattes av bitterljuvt allvar.

Med ep:n ”Vad e det för mode?” (2007) tog Ison & Fille ett språng in en ny era av svensk hiphop, en mer glädjebetonad och festinriktad era, och med den kollektiva HighWon-bangern ”Från hjärtat” (2010) visade de att de fortfarande och mer än någonsin tidigare krossade allt motstånd. De var inte längre yngst i klassen, utan veteraner, men de hade inte förlorat sin hunger, tvärtom. Med producenten Mack Beats som återkommande samarbetspartner hittade de ett nytt sound, en ny identitet och en bredare publik. Efter de två storartade albumen ”För evigt” och ”Länge leve vi” var det inte förvånande att de var med i TV4:s ”Så mycket bättre”.

Om ”För evigt” var det triumferande steget över mållinjen och ”Länge leve vi” ett kaxigt ärevarv är ”Vackra liv” ett avslappnat och eftertänksamt ärevarv till ärevarvet. Att Ison & Fille har nått alla framgångar som de kunnat drömma om har varit uppenbart länge, nu kan de inte låtsas vara underdogs längre – såvida de inte hade upplevt sig hotade av alla unga rappare som tagit strålkastarljuset från dem, men de är alldeles för generösa och förståndiga för att tänka så. Precis som på förra skivan bjuder Ison & Fille in nya förmågor som gästartister – denna gång bland andra Lamix och Imenella – och genom sitt genuina intresse för dagens musikscen blir de en del av den. Det gäller också valet av beats: flera låtar är tydligt präglade av de senaste årens karibiskt dansanta rap och R&B.

Låtskrivandet på ”Vackra liv” är vuxet i ordets bästa bemärkelse. Sedan förra albumet har Ison släppt en självbiografi och Fille blivit pappa till två döttrar (som han hyllar i den rörande uppriktiga ”Lielle & Milêa”). Dessa erfarenheter tycks ha gett rapparna en ny inställning till omvärlden, något som inte minst märks på den subtilt politiska ”Pengar”. 

Ison & Fille är medvetna om hur långt de har kommit, i livet och i karriären, och eftersom de är så pass ödmjuka omvandlas insikten till tacksamhet istället för trist skryt. Det märks tydligast på ”Blessings” (där Fille rappar ”para vit som en brudklänning / låt den komma in som en utlänning”) och ”Good times”, men präglar hela skivan. 

”Vackra liv” visar att duon kan fortsätta hur länge som helst. Det enda jag saknar är en HighWon-banger eller åtminstone en refräng av Aleks, men allt har sin tid, alla relationer förändras, man kan inte hindra folk från att utvecklas.

Bästa spår: ”Ny dag”, ”Du”

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(dn.se 2019-05-25)

Kommentera 0
Visa fler inlägg