Denna låt har växt på mig! Lätt skivans näst bästa låt.

Soul
Mariah Carey
”Me. I am Mariah… The elusive chanteuse”
(Def Jam/Universal)
Betyg: 2 

Mariah Carey har genomgått flera förvandlingar under sin karriär. I slutet av 90-talet lämnade hon delvis det präktiga mysballadfacket och började omfamna hiphop och R&B.

En större förändring skedde när hon fick ett psykiskt sammanbrott och gjorde comeback 2005 efter flera års frånvaro. Singeln ”We belong together” var ett odiskutabelt mästerverk – Mariah Carey lät nu mognare och mänskligare, på en och samma gång säkrare och mer ömtålig, vilket gav hennes röst en ny tyngd och svärta. Hon lät också mer avslappnad och cool än tidigare, vilket gjorde att samarbeten med rappare och hiphopproducenter plötsligt lät naturliga istället för kommersiellt ängsliga.

Tre utmärkta album släpptes innan Mariah Carey tog en ny paus från skivutgivningen. Nu har det hunnit gå fem år sedan hennes senaste regelrätta album.

Det långa uppehållet har satt sina spår. ”Me. I am Mariah… The elusive chanteuse” är ljudet av en artist som delvis tappat riktningen och kontakten med samtiden.

Samarbetena med Mike Will Made It och Hit-Boy har resulterat i betydligt tristare låtar än vad dessa producenter gjort med andra artister. Duetterna med rapparna Nas, Wale och Fabolous lider av akut brist på kemi.

Men det största problemet är det oinspirerade låtskrivandet. Mariah Carey sjunger fortfarande fantastiskt, men när både melodier och texter är svaga har hon inget att fästa rösten vid, och lyckas aldrig låta riktigt angelägen.

Bästa spår: ”#Beautiful”

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2014-05-28)
Kommentera 0
Visa fler inlägg