Elektroniskt
Fatima Al Qadiri
”Medieval femme”
(Hyperdub)
Betyg: 5

Fatima Al Qadiri har under sin tio år långa karriär odlat ett distinkt uttryck – experimentell grime, upplöst och glaslikt blänkande – samtidigt som varje skiva har varit ett konceptuellt konstverk. Hon har lekt med musikstilar (”Genre-specific xperience”), utforskat tv-spelens trivialisering av krig (”Desert strike”), vänt ut och in på orientalism (”Asiatisch”), mediterat över proteströrelser (”Brute”) och lyft Kuwaits dragqueens (”Shaneera”).

Länge garderade hon sig med hårda sound och intellektuell distans. Först när hon komponerade soundtracket till filmen ”Atlantics” (2019) började hon bejaka en mer ömsint och sårbar sida. Den får blomma ut på hennes nya album, en hyllning till medeltida arabiska kvinnliga poeter som Al-Khansa (vars status i den arabiska litteraturen kan jämföras med Sapfos i den västerländska) och även till den melankoli som är ett klassiskt estetiskt ideal i arabisk musik och poesi. Sången får mer utrymme än tidigare, trummorna mindre.

Arbetet med skivan väckte Fatima Al Qadiris minnen av ett barndomstrauma och efterföljande depression, och detta ger musiken ytterligare en dimension. Något så här känsligt, personligt och vackert har hon aldrig skapat tidigare.

Bästa spår: ”Zandaq”

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(dn.se 2021-05-25)

Kommentera 0
Visa fler inlägg