Hiphop
Freddie Gibbs & Madlib
”Piñata” (Madlib Invazion/import)
Betyg: 4 

YG
”My krazy life”
(Def Jam/Universal)
Betyg: 4 

Producentens roll är likställd med artistens i hiphop mer än i någon annan musikgenre. Just eftersom ett beat från en populär producent är hårdvaluta består dagens hiphopskivor ofta av låtar från en mängd olika producenter. Vilket inte behöver vara något dåligt, men något händer när en rappare och en producent gör en hel skiva ihop. I bästa fall uppstår en kemi som gör att båda överträffar sig själva.

Den jazztokige samplingskungen Madlib skapade ett sådant mästerverk när han förenades med MF Doom och gjorde skivan ”Madvillainy” 2004. Därefter har han varit notoriskt ojämn, men nu har han äntligen lyckats få till en ny fullträff, tillsammans med Freddie Gibbs, den strävsamme gangstarapparen från Gary, Indiana. Gibbs fläckfria flow och sympatiska brist på inställsamhet matchar Madlibs flummiga beats perfekt.

Den 23-årige rapparen YG:s debutalbum låter helt annorlunda, men bygger liksom ”Piñata” på ett nära samarbete mellan rappare och producent. DJ Mustard är visserligen inte skivans enda producent, men han ligger bakom två tredjedelar av låtarna och hans ande vilar över hela projektet. DJ Mustard är hiphopvärldens just nu viktigaste producent - med sina minimalistiska och luftiga men konstant dansanta beats skapar han monsterhits samtidigt som han för hela genren framåt. YG är inte världens roligaste rappare, men han trivs som fisken i vattnet i de magnifika beatsen och får den omedelbart älskvärda musiken att låta ännu mer självklar.

Bästa spår: ”Bomb” med Freddie Gibbs & Madlib, ”Left, right” med YG

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2014-03-26) 

Kommentera 1
Visa fler inlägg