ASAP Ferg
Scen: Debaser Medis, Stockholm
Betyg: 3

”Ignant”, ignorant, är en term som ibland används för att beskriva hiphop som är riktigt rå, simpel och ointellektuell – den absoluta motsatsen till tjusiga ordlekar, gripande texter och vackra budskap. Inte heller handlar ignant rap om poppig dansmusik och materialistisk glamour, utan om primala drifter: sex och våld.

Att göra ignant rap på ett raffinerat och personligt sätt är en konst, en konst som ASAP Ferg bemästrar. Han är med i samma Harlembaserade gäng, ASAP Mob, som stjärnan ASAP Rocky, men har sin egen stil. Där ASAP Rocky rappar om hippa klädmärken och hänger med Lana Del Rey rappar ASAP Ferg om att ligga med din tjej, mörda vem som helst och att ta så mycket kokain att könsorganet domnar av. Men han gör det med en osviklig melodikänsla, över beats som är hypnotiskt kusliga och brutalt bastunga.

Med betonghårda singlar som ”Shabba” och ”Work”, följda av det lysande debutalbumet ”Trap Lord”, fick ASAP Ferg ett stort genombrott i fjol. Dessa hits avslutar en timslång konsert som tyvärr är väldigt ojämn. Energin är konstant på topp och ASAP Ferg engagerar ivrigt publiken med call and response-sång och ”wall of death”-moshpit. Han rappar ljuvligt, och volymen är föredömligt hög.

Men konserten dras ned av ett hemskt parti, tyvärr alltför vanligt på hiphopkonserter, där tjejer ur publiken dras upp på scen för att dansa. Det hela pågår väldigt länge och urartar i en märklig tävling där ASAP Ferg och backuprapparen Marty Baller utser några tjejer som de tycker dansar bäst och bryskt ber de andra försvinna ur deras åsyn.

Därefter blir det ännu mer pinsamt: ASAP Ferg frågar ”does anyone here rap?” och kille efter kille kravlar sig nervöst upp på scenen och gör ett ytterst halvdant försök att rappa innan de blir utbuade och bortschasade av ASAP Ferg och Marty Baller. Ingen rolig syn, även om den sista killen åtminstone kan rappa. Marty Baller får stort utrymme och gör flera solonummer – inte så tokiga, men det känns trist att ASAP Ferg inte spelar fler egna låtar. Av samma anledning är det frustrerande att vi får höra flera covers av ASAP Rockys hits.

Det är en ignant konsert, men något annat ska man kanske inte förvänta sig. Hade ASAP Ferg varit smakfull hade han inte varit den fantastiska artist som han är.

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2014-07-17)
Kommentera 0
Visa fler inlägg