Idag fyller knugen 60 bast. Who cares? Jävligt många, inklusive alla tidningar och tv-program. Sjukt.

Jag vet att det finns viktigare politiska frågor - som att motverka diskrimineringen av kvinnor och invandrare, och att styra upp fler jobb - men avskaffandet av monarkin är ändå jävligt viktigt. Ärligt, jag tycker det är PINSAMT att vi har ett kungahus. Det här är år 2006. 250 år efter upplysningen, 200 år efter industrialismen, 150 år (?) efter Marx, 100 år efter Freud, typ 50 år efter Gandhi... och vi har fortfarande vår jävla kung och med sitt ärvda ämbete. Är det acceptabelt i ett modernt samhälle?

Det finns en calypsolåt som heter "I was there (at the coronation)" som handlar om en västindisk invandrare i England som är med och tittar på när drottning Elizabeth blir krönt. Han är en i publiken, står och är glad att han kan se spektaklet, tittar storögt på de kungliga och de fina, känner avståndet till folk av hans egen sort. Ordet demokrati finns inte i hans huvud, tanken om att människor kan vara jämställda existerar inte. Om någon hade sagt till honom att alla människor har samma förutsättningar att lyckas i livet och att han själv skulle kunna bli den person som styr England hade han skrattat. Det är en så sorlig låt. Man darrar när man hör den.

Jag tänker inte säga ett ord om Hänt i veckan och skvallerkulturen, om prinsessorna som "är i feståldern", om att folk vill ha en symbol för Sverige, om turismens beroende av traditioner, eller om huruvida det är gulligt eller ej att kungen super till ibland ("han är bara en vanlig kille"). Nej, jag skiter i det. Det är så ointressant att det inte förtjänar en sekund av mig. Lite mer intressant är kanske att Silvia inte vet skillnaden mellan feminism och feminitet och att kungen inte vet skillnaden mellan demokrati och Burundi. Men det enda som är riktigt intressant är detta: VI BORDE AVSKAFFA DENNA OMODERNA INSTITUTION NU. Ingen diskussion, inga om och men, ingenting. Just do it. Man skäms fan över att vara svensk.
Kommentera 2
Visa fler inlägg