a winged victory for the sullen - invisible cities

Publicerat i: ambient, recension A Winged Victory For The Sullen

Elektroniskt
A Winged Victory For The Sullen
“Invisible cities”
(Artificial Pine Arch Manufacturing)
Betyg: 4

1972 gav Italo Calvino ut sin roman ”De osynliga städerna”, i vilken upptäcktsresanden Marco Polo berättar för Mongolväldets härskare Khubilai Khan om 55 fantastiska städer, alla fiktiva. Calvinos bok har legat till grund både för en opera av Christopher Cerrone och ett multimedialt scenkonstverk signerat 59 Productions som inkorporerade dans, filmprojektioner, spektakulär scenografi och musik av ambientduon A Winged Victory For The Sullen. Denna musik har duon nu klippt ned till ett album.

Ett instrumentalt soundtrack till en extremt visuell scenkonstproduktion, hur spännande är det att lyssna på? Faktiskt hur spännande som helst. A Winged Victory For The Sullen gör modern filmvänlig stämningsmusik i gränslandet mellan electronica och konstmusik, samma populära ljudvärld som Nils Frahm rör sig i. På denna skiva, deras femte, låter deras musik mer koncentrerad och känslofylld än tidigare.

Under pandemitristessen är det lätt att längta efter stora sociala sammanhang eller att resa ut i världen, men ”Invisible cities” är en påminnelse om hur värdefullt det är att även resa inåt, till hjärtats mörkaste vrår. Albumets 13 låtar är som 13 osynliga städer, alla lika gåtfulla som folktomma. 

Bästa spår: “The celestial city”

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(dn.se 2021-03-10)