Hiphop 
Stress 
”Playlist 2” 
(SoBlue/Svenska Inspelningar/Universal) 
Betyg: 3 

Looptroop Rockers 

”Naked Swedes” 
(DvsG/Sony) 
Betyg: 3  

Svensk hiphop gick in i en ny era 2011 när skivbolaget SoBlue lanserades och började spotta ur sig hits producerade av Can ”Stress” Canatan. Ett av etikettens första albumsläpp var Stress egna ”Playlist”, fylld med tung bas, perfekta röstsamplingar och samarbeten med alla från stjärnor som Petter och Timbuktu till SoBlues egna artister Abidaz och Kartellen.   

Uppföljaren ”Playlist 2” är en mer koncentrerad (färre låtar) men också mer varierad skiva. Stress testar R&B, samarbetar med The Real Group (!) och gestaltar hiphopens utveckling genom att använda tre olika beats, symboliserande olika tiders hiphopsound, i en och samma låt (”Arkivet” med Adam Kanyama). Men det är moderna dansgolvsbangers som Stress är bäst på, och tyvärr är dessa i minoritet denna gång. 

Även Looptroop Rockers skivor präglas av en ensam producents vision. Gruppens styrka ligger i dynamiken mellan Promoes, Supremes och CosMICs ilskna vänsterpolitiska texter och producenten Embees eleganta beats. Från att ha varit starkt DJ Premier-inspirerad har han med åren gjort alltmer mångbottnade och poppiga beats, allt oftare med fokus på sväng snarare än melankoli.  

På detta sjunde album har Looptroops vokalister tyvärr återgått till att rappa på engelska, efter fjolårets fina svenskspråkiga skiva ”Mitt hjärta är en bomb”, och låter nu en smula mindre personliga och angelägna. Men låtarna lyfts av Embees tjusiga beats.  

Bästa spår: ”Malmö stad” med Stress, ”Another love song” med Looptroop Rockers  

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2014-10-29)