Lyssnade på Kulturradio på P1 igår när jag lagade mat. Det var sweet. Det var en battle mellan Erik "din granne kan vara popvänster" Sziga från Timbro och Stefan "marxistisk litteraturteori e den fetaste" Jonsson från DN Kultur. Bakgrunden är att Timbro gett ut en kort publikation vid namn "Kulturskymning inställd" som är författad av Johanna Nylander men initierad av bl.a. Erik Sziga. Den går ut på att folk som inte gillar moderaterna gnäller över kulturskymning och att kulturpolitiken är dålig har fel, kulturvärlden mår jättebra och det finns ingen anledning att vara pessimistisk. The main point var att man inte ska tjafsa om kulturstöd eftersom en så stor del av kulturlivet finansieras av konsumenterna - med andra ord, vi bör röra oss mot att ta bort kulturstödet helt, eller som Erik Sziga uttryckte det, "sänka skatterna och låta folk ha mer kvar i plånböckerna så att de kan konsumera mer".

Och Stefan Jonsson? Han strimlade Erik Sziga och Timbro. Han bara, vad har ni fått det här ifrån? Vem snackar om kulturskyming? Ingen jag känner pratar om kulturskymning? Kulturarbetare är inte pessimistiska, tvärtom finns det ett stort självförtroende, folk satsar på att jobba med kultur trots att det verkligen inte finns mycket pengar. Och ja, Sverige har haft bra kulturpolitik som ni säger, kulturklimatet som vi ser nu är ett resultat av det, en tradition av socialdemokratisk kulturpolitik som moderaterna ju tycker är onödig? Timbros rapport vittnar om en syn på kultur - "den sköter sig själv, vi behöver inte bry oss om den" - som med all önskvärd tydlighet förklarar varför moderaterna är så ointresserade av kulturpolitik. Erik Sziga bara, men ni på DN Kultur har ju faktiskt kritiserat moderaterna! Och Stefan Jonsson bara, vi har inte klagat på kulturpolitiken, vi har klagat på att det inte finns någon kulturpolitik. Men om ni är intresserade av kultur så är vi enbart glada. Det har inte funnits någon diskussion om vad kultur ska vara och hur det bör stödjas, men ni tycker alltså det är viktigt trots allt? Sziga bara jaa... och Stefan Jonsson bara, okej men låt oss prata kultur då. Låt oss prata kvalitet, låt oss prata värden. Säg mig Erik Sziga, vad är kultur bra för? Varför ska staten stödja den? Vad är bra kultur? Och Erik Sziga... han bara tappade rösten! Stammade fram några klyschor om "kultur är, är, är viktigt för att, eh, ge en bild av vår syn på, på samhället, men jag tror inte att det var det vi skulle diskutera idag". He he he, det var kul. Pants down. 

Erik Sziga skiter i kultur. Han och Timbro. Timbro och moderaterna. Om ett operahus läggs ner men Basshunter gör succé i England så är det plus minus noll, allt är bra. Konsumenterna har sagt sitt, marknaden är rättvis. Är det inte så? Damn right, så kom inte med några keffa rapporter som försvarar en kulturpolitik som inte finns, som angriper haters som inte finns. Timbro har inga visioner om kulturens plats i 2000-talet. Allt är bara fåfänga - en handgnuggande önskan om att täppa till truten på kritikerna på kultursidorna. De hatar kultursidorna. Det är ett samtal som de inte förstår.
#1 - - matti alkberg:

Men du! Vad bra skrivet!

#2 - - Nicholas:

Tack tack. Måste tvätta bort psykopat-stämpeln.

#3 - - matti alkberg:

Men det var inte din text som var psyk. Det var kommentaren. Eller, iofs. Men jag är likadan. Vi kan prata boxar på avdelningen...

#4 - - Henrik:

Frågan kvarstår dock, Operahus: reaktionärt småborgerligt eller klassiskt svensk folkbildning?

#5 - - Stefan Nilsson:

Jävla kuk-Moderater!

#6 - - Nicholas:

Klassisk folkbildning.

#7 - - YT:

Hörde också det där och njöt, en sån härlig tillplattning - inte raljerande uten mest bara rakt på sak relevant - av en ärkefåne.

#8 - - Staffan:

Klockrent!

#9 - - Jakob:

ja, vad bra! Och tack för tipset. Måste kolla om det finns kvar på
SR:s hemsida. Stefan Jonson, vilken tillgång vi har i honom vad gäller den offentliga debatten. Han är outstanding. En av mycket få moderna intellektuella som är med i offentliga debatter (en arena som de flesta andra lämnat för länge sedan), och dessutom på ett journalistiskt och retoriskt skickligt och kompetent sätt.

#10 - - Tatti:

Såg nyss att "Arn" och "Götakanal 2" är de mest sedda svenska filmerna förra året, tragiskt men det är väl den typen av filmer som borde får stöd då enligt Timbro (Om nu någon ska få stöd). Var glädjande nog på en fullsatt "Låt Den Rätte Komma in" Häromdagen.

#11 - - Lill-sven:

Tatti: Är den färdiginspelad alltså? När går den upp?

#12 - - Tatti:

Menar du "Låt Den Rätte Komma in"?. Jag vet inte jag såg på filmfestivalen.

#13 - - Tatti:

Läste ni Holstein i DN idag? Jesus.

#14 - - Lévinas:

"Sänk skatten så får folk själva välja om de vill lägga pengarna på kultur" - hur cynisk får man vara? Alla arbetslösa, sjukskrivna, pensionerade - ni kan stå och titta på medan de friska löntagarna går på Operan!

Sedan avgifterna återinfördes på de statliga museerna har besöksantalet halverats. Det kostar 90 kr att gå in på Nationalmuseum i Stockholm, reducerat pris för studerande är - 70 kronor!

Står det inte i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter att kultur är en mänsklig rättighet för varje individ?

#15 - - max:

Pangloss aka von holstein: "historiskt har all förändring varit till det bättre"

#16 - - Nicholas:

Hey! Go Voltaire!

#17 - - carlosen:

heja vilket bra inlägg!