image225
Clark Gable

image226
Paul McCartney (1966)

image228
Tony Leung i  "2046"


image227
Jason Schwartzman

OK ett sånt här inlägg har rejäla potential att bli kefft. All I'm swaying is: mustasch, det behöver inte alltid vara så fult. Men det är ett fult ord (rent stavnings- och ljudmässigt) och när man tänker på mustasch tänker man feta 1800-talsmän som sitter på herrklubben och röker cigarr och berättar lustiga anekdoter om sina kvinnor, eller jobbiga hippies som Frank Zappa, eller att det finns ett vidrigt hårdrocksband som av någon obegriplig campig anledning döpt sig till Mustasch. När man egentligen inte alls behöver tänka på det, man kan tänka på elegans, man kan tänka på Clark Gables leende eller Tony Leungs melankoli.
#1 - - Henrik:

Jag skulle säga att Schwartzman tillhör den jobbig sidan av mustachmyntet. Man ser riktigt framför sig hur Wes Anderson suttit i sin källare och designat vartenda hårstrå för att få fram den ultimata postironiska hipstermustachen.

#2 - - Nicholas:

Usch, säg inte så. Jag vill så gärna tro att Wes INTE är en postironisk hipster.

#3 - - Bernhard:

Mustasch kan ju vara skitsnyggt, men ofta blir det fanigt, som pa Jason, som bara far det att se jobbigt indielustig ut. Tycker du inte annars att 2046-mustaschen ar lite val fjunig, eller ar det bara jag?

Nej, det ar ju just sanna som Zappa som passar i mustasch. Excentriker.

#4 - - Karin:

Det snyggaste är ju självklart en kombination av mustasch och skägg. Som Adam Goldberg i 2 Dagar i Paris, så jävla snyggt!

#5 - - Nicholas:

Oj, det tycker jag inte alls är en självklarhet, att alla passar i det. Adam Goldbergs ansiktsbehåring är göttig av samma anledning som Toby Zieglers är det, resten låter jag vara osagt.

Skägg UTAN mustasch är dock riktigt mysko. Vem har det? Nordman? Lucifer?

#6 - - matti alkberg:

Stael Von Holstein har det.

#7 - - niklas:

...eller Daniel Day-Lewis i "There will be blood" (riktigt bra film!). Hans mustasch är en riktigt vacker prydnadssak, som nu har fått mig att vilja spara ansiktshår.

fast det känns ju lite 2007... non...? ;o)

#8 - - Jakob:

Den här typen av självmedvetna mustach, och resonemang om saken, kändes cool runt -96 och om man är lite generös fram till 98-99. Efter det började det lite sakta bli en del av attributen hos dels Debaser-uniformen och dels reklam-killar med bostadsrätt i vasastan alt. södermalm som bar den självmedvetna mustaschen som en liten mouche på sin egen stilrent designade förträfflighet. När detta, det senare alltså, peakade runt 2003-2004 var den självmedvetna mustaschen förstås mer eller mindre stendöd, eller i alla fall liksom omöjlig.
Att 2008 prata om mustascher på det här sättet får mig att vilja skaffa skepparkrans, lyssna på Mustasch och flytta till Göteborg.

#9 - - Max:

Är 2046 lika bra som In the Mood for Love?

#10 - - Nicholas:

Inte lika bra, men nästan. Men en självklarhet att se den om man älskar In the mood for love, det är som att man inte frontar på Curb your enthusiasm även om det inte är lika bra som Seinfeld.

Jakob: jag är inte ironisk eller nåt sånt om du tror det.

#11 - - Jakob:

Nej jag tror inte att du är "ironsk". Men jag är glad att du svarar på tilltal igen.