image189
Alla älskar vi "A Christmas gift for you by Phil Spector", men om man har den på repeat hela dagarna då man bakar lussekatter, sätter upp adventsstjärnor och slår in julklappar blir man galen. Den är trots allt bara en halvtimme lång eller nåt sånt. Det behövs något mer - inte minst eftersom den skivan, hur fantastisk och stämningsfylld musiken än är, faktiskt blir lite för livad och rock'n'roll i längden. Man måste få ta det lugnt också, sätta sig ner i fåtöljen och dricka konjak, utan att få utmanande blickar från The Crystals hela tiden.

Enter "Winter Wonderland". En helt perfekt julskiva som jag köpte för 39 på Megastore för två veckor sen. Jag ville mest ha någonting med Nat "King" Coles "The Christmas Song (Merry Christmas, Baby)", värlens ABSOLUT bästa jullåt (till och med bättre än Darlene Loves "Christmas (Baby please come home)"). Så hittade jag den här, den lägst värderade av alla skivor i affären, den innehåller bara låtar inspelade före 1955. Inleder Bing Crosby? Ja, det gör han. Sjunger Frank Sinatra underbart nonchalanta versioner av "Santa Claus is coming to town" och "Jingle Bells"? Ja, det gör han. Finns Judy Garland med på ett hörn? Ja, det finns hon. Här finns även världens knäppaste jullåt, "The Twelve days of christmas", med en text som är ren matematik (eat your heart out, Kate Bush!). Och allt avslutas med värdiga och vackra hymner i ett långt Bing Crosby-medley, avrundat med Sinatras inspelning av "O come all ye faithful". Världsklass, alltså. Det enda som är bull är noveltylåten "All I want for Christmas is my two front teeth" sjungen av en läspande Spike Jones (det här var innan han började kalla sig för Spike Jonze och blev hipp regissör). Och omslaget, som är ett mästerverk i smaklöshet, med photoshop-inklistrade ansikten av Nat, Frankie och Judy på andras jultomteutklädda kroppar.

Lyssna också på: "Sentimental Journey", vol 1-5.
#1 - - Stefan Nilsson:

Skulle vara kul om något schysst svenskt band kunde göra som Sufjan Stevens, Low etc och göra en bra julskiva på svenska.

Jag är inte deras största fan, men jag skulle kunna tänka mig att I'm from Barcelona skulle kunna göra en bra jul-EP, eller kanske Vapnet.

#2 - - Koff:

Jo, men vill man ha twee och handklappsskägg runt julbordet?

Men efter det sedvanliga grälet går det väl an med Antony Hegartys och Boy Georges duett där de sjunger Happy Christmas (War Is Over). Någon julstämning kan du dock inte räkna med.

#3 - - Henrik:

Va fan, svensk jul-indie?
Hela poängen med julsånger är ju att de ska framföras av nån som kan sjunga.
Falsksång kan vi spara till 4:30 spyan på nyårsafton.

#4 - - koff:

Fast nu ser jag på rough trade att Wild Billy Childish släppt en julskiva. Det är liksom post-corny.

#5 - - Stefan Nilsson:

Är inte "poängen" med julsånger att de ska skapa julstämning? Min flickvän kan inte sjunga för fem öre, men jag älskar att höra henne sjunga julsånger.

Min favorittextrad (något som jag säkert nämnt tusen gånger) är Silver Jews "All my favourite singers couldn't sing".

Det är ju kul med nya julsånger, tycker jag, eftersom de gamla spelats sönder något fruktansvärt. Jag vill ha en ny julskiva varje år! Tack.

#6 - - Nicholas:

Okej jag håller inte med dig om någonting av det där, Stefan. Alla mina favoritsångare kan sjunga. Och är det någon gång man är allergisk mot keff indiesång så är det i julsammanhang. Tänk om Dan Treacy eller Bad Cash Quartet skulle göra en julskiva, huaah.

#7 - - Johan:

Äh, Animal Collective eller Ariel Pink får gärna göra en julskiva, trots bristande sångröster. Fast det är väl kanske mest för att jag är allergisk mot julmusik och vill att den transformeras till något lyssningsbart.

#8 - - Koff:

Jag kan inte släppa detta riktigt och har kommit fram till att Springsteens version av Santa Claus Is Coming To Town från Winterland Night-bootlegen (tillsammans med det fyra minuter långa introsnacket) kickar alla andras rumpa.

#9 - - Stefan Nilsson:

Smaken är som baken - jag älskar dock falsksång! Ni får lyssna på vad ni vill.

Sångare som Jeff Buckley får mig att må illa.

#10 - - D.:

Men vem påstod någonsin att just Jeff Buckley var höjden av skönsång? Rufus W, då hade jag möjligen förstått. Eller Anthony Hamilton, om vi ska vara på det negroida viset.

#11 - - Nicholas:

Både Jeff Buckley eller Rufus Wainwright hade varit persona non grata om jag fick välja ut några julvokalister.

Donnie - du är väl medveten om att jag otåligt väntar på det stora HC Andersen-inlägget på din blogg? Topp fem berättelser med motiveringar, tack.

#12 - - D.:

Bra idé. Ge mig ett halvår att fundera över saken bara, det där är inget man vill slarva ifrån sig.

#13 - - Emil:

Tjo!
Tänkte bara tipsa om ett bra band. Dom har tagit ställning och ger bort sin musik gratis och sprider den enbart genom sina fans. Tycker iden är cool och jag tror att det är så det kommer att se ut i framtiden. Gå in och tanka ner och sprid vidare om du gillar det.

www.magnacartacartel.com