image91
"Sååå 2006!"

Eftersom ingen låter mig recensera TTAs nya skiva får jag väl göra det här. Jag fick den med posten idag, hade beställt den från cdon. I'm telling ya, cd-skivor är det nya! Kan ni tänka er vad som hände på cdon:s kontor när de fick min order? En lampa blinkade grönt och han som satt framför datorn vaknade plötsligt. "Det här är inte sant! Jonte! Pelle! Kom och kolla på det här! Vi har en kund som beställt cd-skivor! This calls for celebration!"

Varför jag beställde skivan, varför jag ville ha den i fysisk form? Antagligen för att jag är en gammal romantiker. Jag gillar idén med att vara ett fan, att vara trogen, köpa allt. Jag beställde för övrigt "New waves"-EP:n också som jag hade varit oförskämd nog att ladda ner förra året. Nu köpte jag tillbaka min stolthet. Och min identitet: jag är ett TTA-fan! Bekvämt.

Men skivan, "A new chance" (det är både lite gulligt och lite tråkigt att de har med ordet "new" i alla stora släpp), jag vet inte alltså. Den är trevlig och bra. Lika poppig och somrig som deras tidigare grejer. Men inget nytt under den pseudokaribiska solen. Jag gillade New waves för att den kändes som ett steg framåt (ett ljusare och mer energiskt sound), liksom samtliga TTA-släpp har varit ett steg framåt, men den här skivan är "bara" en hygglig samling TTA-låtar. Lite trist. Ambientutflykten "Escaping your ambitions" har inte förändrat deras sound alls, och den skivan känns därför nu mer som en "haha, ni ska inte tro att ni vet var ni har oss"-provokation än som ett uttryck för en uppriktig vilja att expandera och fördjupa musiken.

Alltså, jag gillar ju The Tough Alliance, tycker de gör bra musik. Men de får skylla sig själva lite när de hela tiden är öppna med att de siktar högre än alla andra, att de vill åt något vackrare och renare och mer omvälvande. Med såna underbara löften är det rätt lätt att som lyssnare bli besviken. Jag vet att det enligt alla indie-normer inte ska spela någon roll: att inte ha förmågan att förverkliga de musikaliska visionerna anses som fint osv. Och visst finns det något speciellt med artister som vill extremt mycket men inte alltid får ihop det. Fast för mig finns det någonting som alltid smäller högre, och det är musik som verkligen är vackrare och renare och mer omvälvande än allt annat som flyter omkring. Och hur trevlig "A new chance" än är - jag kommer nog spela den hela sommaren - så finns det faktiskt ingen låt på skivan som har det där knockande elementet.
#1 - - Mangobruden:

För en gångs skull är vi överens.
Fint.

#2 - - Koff:

För en gångs skull är vi inte överens. Tycker att TTA har tagit flera steg framåt i förfiningen av sin ljudbild och låtskrivande - Lyssna bara på rytmen i neo violence. Och nog märks väl escaping your ambitions-äventyret rätt mycket i ljudbilden ändå. Tycker hela skivan präglas av de ljud de skapade under den skivan, men det kanske bara är jag?

#3 - - matti alkberg:

ingen annan verkar säga det och det är ju fantastiskt iofs, men vad bra med en text som handlar bara och endast om ttas musik. jag gillar den men har, precis som tidigare, lite svårt för den göteborskt euforiska sången, röstläget och melodierna. liiiite svårt bara, egentligen gillar jag det, men det är ganska så jävla gjort och nästan patenterat egentligen. (bd, bcq, håkan och några till).

#4 - - CM:

"svart för den göteborgskt euforiska sangen" - word.

#5 - - Annika:

Fast jag tycker att sången passar musiken. Det låter typ som den sprayas över musiken med sprayfärg. Det är betydligt mer irriterande i Bad Cash Quartet, som sjunger exakt likadant.

#6 - - loj:

fina palmer!

#7 - - BD:

Hm, TTA är som vanligt överskattade. Jag känner de här killarna och att de skulle vara klyftigare än genomsnittet är naturligtvis något som MP3-bloggare tillskrivit dem. Ett baseballträ är ett baseballträ är två baseballträskallar...

#8 - - matti alkberg:

bad cash är bästa svenska popbandet på engelska evah.

#9 - - oldboy:

Inga steg framåt? Då New Waves är en något förfinad version av New School (25 Years And Runnin' är helt fantastisk) är A New Chance den genialiska fusionen mellan The New School och Escaping Your Ambitions (har också frågat mig vad grejen med 'New' och TTA är). Det är för mig obegripligt hur du inte kan höra detta. The New School låter helt plötsligt konstigt platt och innehållslös i relation. Det finns så sjukt mycket mer luft i produktionen och det hörs även hur de har mognat ifrån taffliga och fixa ungdomsidéer(läs: Gucci och hiphop). Få band har tagit sig så pass nära drömmen om musik större en livet självt. TTA 'A New Chance' är en milstolpe i musikhistorien, även om den aldrig på riktigt kommer
få det erkännandet.