krönika om missy elliott <3

Publicerat i: krönika, popmusik Missy Elliott, Timbaland

Missy Elliott är en levande legend. Under andra halvan av 90-talet utgjorde hon och Timbaland en låtskrivare/producentduo som drastiskt moderniserade först R&B, sedan hiphop och till slut, när deras sound hade parkerat sig i mainstreamradio, själva popgenren. 

Det nydanande handlade dels om själva musiken: Timbalands elektroniska studsande rytmer, märkliga harmonier och antinostalgiska syntljud, allt parat med Missy Elliotts poppiga sångmelodier som friktionsfritt gled ihop med de avantgardistiska beatsen. Dels handlade det om Missy Elliott själv, när hon 1997 tog steget till att bli artist – hon gick tvärs emot den snäva normen för hur en kvinna i R&B- och hiphopvärlden skulle se ut och bete sig. Hon rappade och sjöng avslappnat och lekfullt om att röka gräs, längta efter sex och frossa i rikedom. 

Det handlade också om det visuella. Missy Elliott vägrade låta det fotomodellsmala kroppsidealet hindra henne från att framställa sig som vacker och sexig. Att hon därigenom blev en hjälte för en hel BBW-generation märks bland annat av att Lizzo, en av årets kvinnliga hiphopsensationer, bjöd in Missy som gästartist på singeln ”Tempo”. Och med sina gränslöst fantasifulla musikvideor visade Missy Elliott att afroamerikanska popartister kan experimentera med lika storslagen estetik som klassiska rockikoner, något som alla från Kanye West till Travis Scott har tagit intryck av.

Missy Elliotts senaste album kom 2005, sedan dess har hon fokuserat på att skriva låtar åt, producera och lyfta fram andra – alltid kvinnliga – artister. En och annan låt i eget namn har släppts, ingen har lett till en riktig comeback. Men förra veckan släpptes ep:n ”Iconology”, hennes första stora skivprojekt på 14 år. Det är en stor händelse för alla fans. Ingen begär att hon ska revolutionera popmusiken än en gång, bara att musiken hon släpper ska låta inspirerad och lustfylld. ”Iconology” låter piggare än de sorgligt usla Timbaland-producerade låtar hon släppte 2012 och de ängsligt uppskruvade Pharrell Willams-samarbetena som kom några år senare. Ett hopp har tänts om att Missy Elliott ska släppa ett nytt album där hon själv får vara huvudperson igen.

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(dn.se 2019-09-08)