sågad i gp :/

Publicerat i: Dröm och skådespel Carl Magnus Juliusson, GP
 
Carl Magnus Juliusson är född 1990 och koketterar med att vara för ung för att känna till ett av de genom tiderna största hiphopgrupperna. Men det som irriterar mig är att han försöker få det att framstå som att jag vill vara "down with the kids" som han säger, att det är därför jag skriver som jag gör eller har lite referenser till modern populärkultur. Det är extremt förolämpande, jag är ingen ängslig person som försöker verka yngre än vad jag är. När det gäller just Wu-Tang Clan är det inte den mest dagsaktuella hiphopen, och själv lyssnar jag inte så ofta på dem, men det var relevant att jämföra Modest Musorgskij - en del av supergruppen "De fem" och den enda tonsättaren i det gänget som avvek genom att ha en egen stil, helt oborstad och oförutsägbar - med rapparen Ol' Dirty Bastard som hade samma roll i supergruppen Wu-Tang Clan. Det finns ingen riktig motsvarighet i dagens hiphop, jag är ledsen för det men det finns inget jag kan göra åt den saken. (Young Thug? 2 Chainz? Lil Wayne? Danny Brown? Nej.)

Juliusson skriver också att han saknar "musikaliska exempel ur partituren, analyser eller någon vidare diskussion om opera som just musikalisk konstform". Vad ska man säga - om man vill fördjupa sig i det musikteoretiska och tekniska med opera så kan man skaffa en annan bok, det finns många sådana. Den här boken är en introduktion, och just därför tycker jag att det finns en poäng med att skriva tydligt och lättillgänligt, inte hålla på med nördigt detaljerade djupdykningar.

Jag blir alltmer baffled över att recensenterna (med undantag för Carlhåkan Larsén) har så svårt för att se syftet med boken, har så svårt att se vad det är för bok, vad den fyller för funktion. Juliusson medger visserligen att opera kan vara svårt att ta till sig för utomstående, men han tycker ändå att min bok är "problematisk". Han gör en stor affär av att jag skriver "fars" istället för "komedi", Jesus. Riktigt sjukt blir det när han skriver att jag säger att Mozarts "Figaros bröllop" inte är nyskapande när jag faktiskt skriver att den är just detta (se sidan 240–242 i min bok). En direkt lögn alltså! Idiot. Han kanske vill profilera sig som "den unga operaskribenten" och mig som är en gamling vars plats han vill ersätta. Ett tips om du vill göra det, Carl Magnus Juliusson: skriv bättre recensioner.