nipsey hussle r.i.p.

Publicerat i: nekrolog, popmusik Nipsey Hussle, hiphop

Ermias Ashgedom föddes 1985 och dog i söndags, 33 år gammal. Han blev skjuten utanför en klädaffär som han ägde, Marathon Clothing, i staden som var hans hem hela livet, Los Angeles. Han var i första hand rappare och kallade sig för Nipsey Hussle, en hommage till den i afroamerikanska kretsar legendariske komikern Nipsey Russell; ”Hussle” kom från ”hustle” som betyder att tjäna pengar på mer eller mindre listiga, mer eller mindre lagliga sätt. 

Som tonåring var Nipsey Hussle medlem i det våldsamma gänget Rollin' 60s, en del av det stora gänget Crips som tillsammans med det rivaliserande gänget Bloods har präglat den kriminella världen i Los Angeles i årtionden. Det är en bakgrund han har gemensam med många LA-rappare, exempelvis Bloods-medlemmen The Game, en av många kändisar som uttryckt sorg och bestörtning över dödsbeskedet på sociala medier.

Men Nipsey Hussle utvecklades från stökig ungdom med drömmar om att tjäna pengar till en seriös och hårt strävande artist med stor kärlek till och ansvarskänsla för sitt hemområde. Istället för att lämna de problemfyllda gatorna så fort han kunde valde han att investera i dem. Förutom Marathon Clothing – som ligger vid korsningen Crenshaw Boulevard och Slauson Avenue, gator som har fått ge namn till Nipsey Hussle-mixtapes som ”Slauson boy” och ”Crenshaw” – hade han flera andra affärsverksamheter i området: en hamburgerrestaurang, en raksalong och en fiskaffär. Hans växande politiska patos märktes i den ilskna singeln ”FDT (Fuck Donald Trump)” som han gjorde tillsammans med rapparen YG under presidentvalet 2016. 

Musikaliskt var Nipsey Hussle en inte direkt unik men skicklig och pålitlig rappare, med ett engagerat och energiskt flow av den gamla skolan. Han var inte intresserad av poppig sångrap, moderna trapbeats eller andra sound som inte påminde om klassisk västkustrap. Han var inte heller intresserad av att rappa om ångest, självömkan och urspårad dekadens som många unga rappare gör. Han var en gammeldags Gary Cooper-rappare, för honom var värdighet viktigare än känslor. Men han medgav i en intervju att åren i gängvåldets närhet hade gett honom posttraumatisk stress.

Efter många år av mixtapesläpp, gästinhopp på andra artisters skivor och en annan singel släppte Nipsey Hussle äntligen sitt debutalbum ”Victory lap” i fjol. Det fick ett varmt mottagande och blev nominerad till en Grammy. Framtiden såg ljus ut för Nipsey Hussle tills den rycktes från honom. ”Bullets ain’t got no name” rappade han på låten och mixtapet med samma namn 2008, och en sådan namnlös kula blev hans död.

Några av de som uttryckt sin sorg på nätet det senaste dygnet är Rihanna, Drake, Pharrell Williams, Nas, 21 Savage, Snoop Dogg, ”Insecure”-skaparen Issa Rae och basketstjärnan LeBron James. Hundratals fans och vänner till rapparen har samlats vid Crenshaw och Slauson för att sörja ihop. Nipsey Hussle var inte känd bland alla, men älskad av många.

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(dn.se 2019-04-01)