Delorean
Scen: Debaser Strand, Stockholm.
Betyg: 3.

Spanska Delorean är ett band som ständigt ömsar skinn. Kvartetten har tagit sitt namn från den tidsresande bilen i ”Tillbaka till framtiden”-filmerna,  lämpligt eftersom de själva rest i pophistorien. De inledde sin karriär med att imitera det tidiga 1980-talets hetsiga punkfunk för att därefter parkera sig i det tidiga 1990-talets idealistiska ravesomrar.

Det var i denna skepnad och med skivan ”Subiza” som Delorean fick sitt stora genombrott. Här hittade de ett verkligt originellt uttryck: de spelade på gammeldags rockinstrument,  men deras musik lät som om den var gjord av en ensam hipster med en laptop och drömmar om baleariska klubbar. På den senaste skivan, helt färska ”Apar”,  har de dock rört sig mot något annat: nyktert pumpande syntetisk pop någonstans mellan Phoenix och M83.

Att de vill bli ett mer seriöst band som skapar poplåtar snarare än lyckliga grooves blir tydligt även visuellt när bandet uppträder på Strand. På konserten på Popaganda 2011 hade sångaren/basisten Ekhi Lopetegi långa vågiga lockar och en charmigt slarvig klädstil. Nu har han tuktad frisyr, prydligt upprullade skjortärmar och basen nästan uppe vid hakan.

När de spelar får dock de nya låtarna råare arrangemang och tydligare discobeats för att smälta samman med de gamla. Men någon riktigt röjig partyatmosfär vill ändå aldrig infinna sig på Strand,  spelningen låter nämligen mer som en indiekonsert än en klubbkväll,  där Delorean betonar den platta sången i stället för den tunga basen. Endast i den allra sista låten,  extranumret ”Simple graces” som stiligt morfas till en cover på Black Box ”Ride on time”,  närmar sig stämningen den eufori som bandet eftersträvar.

Förbandet,  norska enkvinnasbandet Sea Change som live blir en trio,  gör en mer lyckad spelning,  om än bara för ett dussin personer. Inbjudande syntpop som låter som en mindre dyster lillasyster till The xx.

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2013-09-26)
#1 - - Havet:

Älskar ditt språk!

#2 - - Nicholas:

Tack, vad snällt sagt!