Say word, såg på melodifestivalen igår (här skulle jag kunna infoga en bra ursäkt till varför jag gjorde det, men det skulle se så desperat/pathetic ut). I teorin är jag helt för hela den grejen: 1) det är klart att man ska tävla i musik och 2) det är gitt med låtar som skrivs av proffs och framförs av artister som kan sjunga. Tyvärr blir det alltid fel ändå, för låtarna är alltid hopplöst tråkiga, och man vågar aldrig frångå det etablerade soundet: hybriden mellan Abba och eurotechno.

Lena Ph var rätt soft som programvärd (man såg hur mycket Carola hatade henne när de hade en krystad pratstund i en halv minut), men sen gjorde hon kardinalmisstaget: hon framförde en låt själv. Varför?! Hennes status bara föll. Fram tills det ögonblicket stod hon över alla andra artister, alla i publiken älskade henne, alla visste att hennes låt för ett par år sen var den bästa schlager som Sverige gjort på hundra år, alla beundrar henne för att hennes utseende är så välbevarat som det heter... hon var kvällens egentliga stjärna, just för att hon inte tävlade själv. Men när hon sjöng sin otroligt keffa låt kunde man plötsligt jämföra henne med de andra, och inse att hon inte var så himla bra. Dessutom var låten någon sorts svar-på-tal till alla skriverier om henne... fan, man ska inte sänka sig till att bemöta sånt.

Det här med att ta ett steg tillbaka, ställa sig utanför tävlingen och därmed paradoxalt nog vinna den, är annars en lysande taktik. Jay-Z var redan en av världens mest älskade artister innan han "gick i pension", men när han slutade ge ut skivor för att istället VD för det fetaste av alla skivbolag blev han mer än älskad, han blev en ikon. Han har fått en närapå gudalik status i hiphopvärlden, han har blivit mäktigare än alla andra - samtidigt som han alltså överlåter själva rappandet och musicerandet åt andra. Smart.

Om man byter ut hiphop-gamet mot det svenska kulturjournalistik-gamet så är Andres Lokko motsvarigheten till Jay-Z. Efter Pop, Bibel och Feber slutade han vara spjutspetsen i en svensk tidning, istället tog han det lugnt, skrev enbart krönikor (efter ett tag enstaka skivrecensioner) för Expressen, senare hoppade han över till Svd och gjorde exakt samma sak, kanske ännu mer lågmält. Han som var känd för att skrika högst började nu viska istället, och givetvis tvingades alla att lyssna extra noga. Hans ord väger lika tungt idag som för tio år sen, om inte tyngre, för han har en helt annan värdighet och distans än alla andra svenska musikjournalister.

Distans är ju också det ord som alltid varit Jay-Z:s kännetecken. Distans, målmedvetenhet, ekonomisk kyla. Han blev världens bästa rappare för att han visste att han var tvungen att bli det om han skulle tjäna mycket pengar. Inte för att han älskar typ breakdance och "hiphopkulturen". Couldn't care less. Han skiter i musiken egentligen, och därför blir hans BRILJANTA låtar ännu mer intressanta. Han är en hantverkare. Hiphopens Irving Berlin skulle man kunna säga: även han var ju ointresserad av "konstens väsen" och skrev fantastiska låtar för att kunna tjäna fantastiskt mycket pengar.
#1 - - martin:

men han sabbade ju värdigheten genom att säga att han skulle lägga av för att sedan komma tillbaka gång på gång! bland annat med en linkin park-skiva, som var jävligt dålig och pinsam.

#2 - - Annika:

Fast jag vet inte, det enda han har gett ut är egentligen teasers - en singel här, ett gästinhopp där - för att försäkra sig om att ingen glömmer honom. Linkin Park-grejen är sorglig, men han insåg ju att det skulle innebära loads of dough så därför gjorde han det. Det var väl knappast något drömprojekt för honom. Han kände nog för deras musik på samma sätt som han kände för Swizz Beatz.

#3 - - Anonym:

har andres gjort en linkin park-skiva?

#4 - - Anonym:

har andres gjort en linkin park-skiva?

#5 - - martin:

och hur vet man det? jag tyckte han diggade rätt hårt där i de där videosarna. och vadå, så länge man bara gör nåt enbart för pengarna så går man ur skiten med hedern i behåll? så om han gjorde typ lånade ut sin röst till crazy frog eller gjorde en coverskiva på stinglåtar (vilket fan skulle kunna hända) så skulle han fortfarande stå lika högt i kurs hos dig eftersom han FÖRMODLIGEN bara gjorde det för pengarna?! spelar inte musiken i sig nån som helst roll? jag tycker han skulle lagt av helt efter svarta skivan, inte gästat efter det, ingenting. då hade han fortfarande varit totalgrym i mina ögon. eller hållit käft med att han skulle lägga av. det var ju lögn.

#6 - - Annika:

Jag förstår vad du menar, men jag tycker Jay-Z har hedern i behåll just att han aldrig har gjort någonting med heder. Han låter ju ofta sjukt inspirerad, men inspirationen kommer (gissar jag) snarare av vetskapen om att han kommer att tjäna pengar än av kärlek till musik. Även om han inte riktigt hållt sitt löfte om att lägga av så är han ju inte alls beroende av någon karriär som artist och entertainer längre, så jag tycker faktiskt inte att det bara var skitsnack.

För övrigt är det möjligt du har rätt - att han faktiskt gillar Linkin Park. Det är något man borde skriva en artikel om, hiphopgenier som gillar tråkig vit rock. Hur många intervjuer med Timbaland, Neptunes och Kanye har man inte läst där de hyllar allt från Korn till Dave Matthews Band? Det är ett sånt jävla mysterium!

#7 - - martin:

ja, det där är jävligt intressant! när det kommer till vit musik har hiphopare SJUKT dålig och/eller tråkig smak. sting, pink floyd, phil collins, u2, coldplay kan läggas till de du nämnde.

#8 - - Simon:

Folk gillar ju dålig smak i överlag, oavsett om de själva gör bra musik eller inte. Det är väl bara i Sverige man är så besatt av att de som gör bra musik måste ha bra musiksmak. Även schysst folk diggar massa kassa artister, det vore läskigt med någon som bara gillade massa "korrekta" band.

Hur ska Annika Flynner dra sig tillbaka och ha lite distans - klottra på ölunderläggen på Carmen?

#9 - - Annika:

HUR VISSTE DU ATT VI SITTER PÅ CARMEN???!!!

FAN VAD LÄSKIGT!!!!

#10 - - Anders E:

Jag säger bara Mary J:s duett med Bono på senaste skivan. What the fuck!?

Sen vet jag inte om Jigga bara inspirerats av pengar. På Unplugged skivan känns engagemanget jävligt genuint, faktiskt. Vill för övrigt tipsa om intervjun i Rolling Stone för några nummer sedan. Åh, jag vill leva som Jigga.

#11 - - lushund:

om det där om Jay-z stämmer är det grymt för då kan vi äntligen kasta den här förbannade konstnärsmyten på soptippen. Alla kan sluta vara självförbrännande och oartiga, och börja uppmuntra och le mot varandra istället

#12 - - Annika:

Det gittiga med hiphop är att den där konstnärsmyten aldrig funnits där. Fast så länge konsumerande tonåringar går igång på attityd så kommer alla artister i alla musiktyper fortsätta vara självförbrännande och oartiga.