polarpriset till grandmaster flash!

Publicerat i: Allmänt, popmusik Grandmaster Flash, Polarpriset, hiphop

Äntligen! Den afroamerikanska populärmusiken har varit pinsamt negligerad av Polarpriset i många år – de få artister inom den sfären som har fått ta emot priset har varit pionjärer inom blues, soul och rock’n’roll, alltså musik som alltid har varit en del av rockhistorien. Hiphop är något annat. Tack vare att denna musik är så emotionellt kraftfull och möjlig att variera i oändlighet har den spridits till musikkulturer över hela världen och är sedan ett par år tillbaka den försäljningsmässigt största musikgenren i USA.

Det var DJ:er i Bronx i New York som uppfann hiphop i mitten av 1970-talet. Kool Herc var den förste, Grandmaster Flash kom kort därefter. Det som Grandmaster Flash lyckades med, som Kool Herc inte gjorde, var att flytta det nya musikfenomenet från fester och dansgolv till skivinspelningar. Singeln ”The adventures of Grandmaster Flash on the wheels of steel” från 1981 visade att modern popmusik kan skapas med två skivspelare och en bra skivsamling som enda instrument. Det var dock inte inspelningar som denna som gjorde Grandmaster Flash berömd i popvärlden, utan de låtar han släppte som en del av rapgruppen Grandmaster Flash & The Furious Five. På dessa skivor hade han en undanskymd roll – på gruppens mest ikoniska låt, ”The message”, är han inte med alls.

Men det är inte för skivorna som han skapade, utan för skivorna han spelade och hur han spelade dem, hur han genom sin DJ-konst var med om att skapa en helt ny typ av musicerande och en helt ny musikgenre, som Grandmaster Flash har den status han har. Han är en levande legend och en välförtjänt mottagare av Polarpriset. Förhoppningsvis kommer Run-D.M.C. och Dr. Dre också tilldelas priset inom en inte alltför avlägsen framtid.

Även den sympatiska organisationen Playing For Change tilldelas årets Polarpris. Det är bra att det nu finns en tredje priskategori för organisationer av denna typ, så att sådana vinnare inte skohornas in i någon av de andra kategorierna, för klassisk musik och popmusik.

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(dn.se 2018-02-13)

Jag blev uppringd av TT för att kommentera det andra Polarpriset, i den klassiska kategorin, man kan läsa vad jag sa exempelvis här.