Elektroniskt
Mount Kimbie
”Love what survives”
(Warp/Border)
Betyg: 4

När den brittiska duon Mount Kimbie debuterade låg de i bräschen för vad som kallades post-dubstep: ett mer experimentellt och atmosfäriskt, mindre dansant men inte mindre svängigt alternativ till dubstep. Debutalbumet ”Crooks & lovers” (2010) var som ett dagsljussvar på Burials nattodyssé ”Untrue”.

Uppföljaren, ”Cold spring fault less youth”, var ännu starkare. Mount Kimbie förde sina elektroniska kompositioner närmare traditionella poplåtstrukturer, med bländande resultat.

Denna tredje skiva är en logisk utveckling. Aldrig tidigare har duons musik låtit så poppig och rak. Beatsen flirtar med rock, men allt låter hela tiden fräscht och samtida, med grovkornig bas istället för gitarrklichéer, och med de ständigt muterande samplingarna och syntslingorna står musiken aldrig still. 

Här finns fler gästvokalister än någonsin tidigare. Trots mysiga återföreningar med de gamla kompisarna King Krule och James Blake är det gruppens turnékeyboardist Andrea Balency som står för den bästa sånginsatsen, med den Electrelane-doftande ”You look certain (I’m not so sure)”. 

Visst kan man sörja att Mount Kimbie har rört sig så långt från experimentell och oförutsägbar dansmusik, men för den som älskar pop är det svårt att inte jubla över detta knippe intelligenta, uppfriskande och kärleksfulla låtar.

Bästa spår: ”You look certain (I’m not so sure)”, ”Marilyn”

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2018-09-08)