Rap
Future
”Future”
(Freebandz/A1/Epic/Sony)
Betyg: 3

Future
”Hndrxx”
(Freebandz/A1/Epic/Sony)
Betyg: 4

När Future dök upp för sex år sedan stack han ut genom sin kreativa vokala stil – hans djuriskt bölande och märkligt melodiösa rap lät halvt galen. Men Future blev en popstjärna genom att förvandla djärv trap till omedelbara hits, och inspirerade så många artister att hans stil idag känns naturlig.

Nu har Future gjort en Frank Ocean och släppt två fullängdsalbum med bara några dagars mellanrum. ”Future” är en kompromisslös kavalkad av hårda klubblåtar. Här finns inte en enda gästartist, allt handlar om Futures ego och machismo, och framstår som ett försök att visa att han inte har blivit mesig eller lat trots alla framgångar.

”Hndrxx” handlar istället om känslor och relationer, den typ av låtar som Future är som allra bäst i. The Weeknd och Rihanna förgyller ”Comin’ out strong” respektive ”Selfish”, men annars är det en soloshow även här. Och avslutande ”Sorry” är Futures mest öppenhjärtliga och drabbande låt sedan ”Throw away”.

Future tycks ha velat göra en skiva för en tuff maskulin publik och en för en R&B-diggande feminin publik. Men han missbedömer sig själv och den musik han har i sig: det hårda blir aldrig riktigt hårt, det mjuka blir aldrig riktigt mjukt. Det är sammansmältningen av dessa estetiska element som gör Future unik. Och på ”Hndrxx” skiner han starkare än på länge.

Bästa spår: ”I’m so groovy” från ”Future, ”Sorry” från ”Hndrxx”

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2017-03-04)