il yachty - lady in yellowRap
Lil Yachty
”Teenage emotions”
(Quality Control/Universal)
Betyg: 2

Nittonåringen Lil Yachty sticker ut på flera sätt. Hans illröda flätor, avhållsamhet från berusningsmedel och fetischistiska intresse för båtar och vatten har snabbt gjort honom till en ikon inom Atlantas rapscen. Hans sluddriga vokala stil har gjort honom till en framträdande artist inom den minigenre som kallas för mumble rap, som väckt lika mycket kärlek från yngre fans som irritation från äldre hiphoptraditionalister.

”Teenage emotions”, Lil Yachtys första studioalbum, är hett efterlängtat efter fjolårets klockrena mixtapes. Med emblematisk titel och sympatiskt skivomslag, som bland annat visar en kyss mellan två killar, väcks förväntningar om ett rikt och genomtänkt innehåll. Tyvärr slarvar Lil Yachty bort sin chans. Låtarna är slappa, fantasilösa och opersonliga, och beatsen tycks ha valts utifrån maximal popfaktor snarare än vad som får i gång ett tungt dansgolv.

Mest intressant är ”Better”, som ger sken av att vara en munter och söt kärlekslåt men som blottar en sorglig känsla hos berättarjaget av att aldrig kunna vara nöjd, att alltid vilja gå vidare och nå större och häftigare mål, att aldrig kunna vila. Just denna stämning utstrålar Lil Yachty när han i sin iver att bli en bred platinasäljande popstjärna tappar bort det som har gjort honom musikaliskt intressant.

Bästa spår: ”Lady in yellow”

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2017-06-03)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback