migos - culture

Publicerat i: recension


Rap
Migos
”Culture”
(Quality Control/Atlantic/Warner)
Betyg: 5

Atlanta har varit hiphopens huvudstad länge, men det var ändå ett symboliskt ögonblick när Donald Glovers hiphopsaga ”Atlanta” belönades med årets Golden Globe för bästa tv-serie. I sitt tacktal tackade Glover rapgruppen Migos, inte för att de gästat hans serie utan för att de gjort den fantastiska singeln ”Bad and boujee”.

Migos består av två kusiner och en brorson. Den avslappnade familjestämningen färgar av sig på trions godmodigt lekfulla men aldrig mesiga rap. Med sin maffiga debutsingel ”Versace” populariserade de greppet att rappa i triolrytm, och nästan lika inflytelserika har de varit i att introducera dansen dab. 

Men gruppens första ordentliga album, 2015 års ”Young rich nation”, förverkligade inte riktigt det löfte som deras mixtapes och ”Versace”-febern hade skapat. Det var inget fiasko, men Migos blev omsprungna av andra Atlanta-begåvningar som Young Thug och Rae Sremmurd.

Med ”Bad and boujee” visade Migos att de fortfarande var att räkna med, och ”Culture” är inget annat än en milstolpe i Atlantas musikhistoria, en omedelbar klassiker. Det finns ett nytt lugn, en ny tyngd, i Migos låtar – samtidigt är beatsen vassare och refrängerna hittigare än någonsin. ”Culture” låter inte bara som det ultimata soundtracket till en natt i norra Atlanta – skivan definierar en kultur.

Bästa spår: “Bad and boujee”, “What the price”

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2017-02-04)