Rap
Young Thug
”Jeffery”
(300 Entertainment/Atlantic/Warner)
Betyg: 4

Klädd i en vacker lila klänning designad av Alessandro Trincone har Young Thug skapat årets skivomslag och sin karriärs största snackis hittills. 

Om man vill få en bild av hiphopens queera utveckling kan man dra en linje från Andre 3000:s utmanande av maskulinitetsideal i början av nollnolltalet, via Lil B och hans ”I’m gay (I’m happy)”, till Young Thug idag. För honom är gränsöverskridandet självklart, fullständigt naturligt. Han har sagt att han inte tror att kön finns.

Young Thug rappar också på ett gränslöst, helt unikt sätt. Han har inspirerats av Lil Waynes (en gång så) maniska kreativitet, Gucci Manes obekymrade swag och Futures hulkande vrålsång, men det finns ändå ingen som låter som Young Thug. Han vrider ut och in på varenda fras, brinner av inspiration i varje ögonblick, glöder av en värme som är både charmig och sexig.

”Jeffery” är Young Thugs starkaste samling låtar sedan ”Barter 6” och ett styrkebesked efter den småslarviga ”Slime Season 3” som kom i våras. Att han tillfälligt bytt artistnamn till Jeffery (hans riktiga förnamn) är inte bara en pr-kupp – här finns ett fräscht sound, en mini-pånyttfödelse. Låtarna är poppigare, mer färgglada, och samtidigt lika blytungt dansanta som tidigare. Han har döpt nästan varje låt efter en idol, men årets idol heter Young Thug.

Bästa spår: ”Webbie”, ”RiRi”

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2016-09-03)