vinterfall

Publicerat i: Allmänt
 

Yes! Äntligen är den här, min nya årstidsspellista, vinterfall heter den och den finns på Spotify från och med idag! Det var väldigt kul att göra den, det gick väldigt snabbt faktiskt, trots att jag har planerat för en ny playlist i fem månader. Först hade jag tänkt göra en höstplaylist som skulle komma i september eller oktober, sedan när jag missade det tänkte jag att jag kanske skulle kunna göra en kombinerad höst- och vinterlista i år, "nrfn a/w 2016" typ, sedan när jag missade även november kändes lite som... ja, kommer jag någonsin göra en ny lista? Men så fick jag lust. Det gick liksom inte innan jag var klar med min bok (som kommer i februari!), jag lämnade in den absolut sista versionen till förlaget i måndags. Fram till dess gick all min lediga tid till att skriva och redigera. Nu har jag kunnat andas normalt i några dagar, och plötsligt fanns det tid att knåpa ihop en liten lista.

En sak jag är nöjd med vad gäller just den här listan är att den har kommit till ganska naturligt, jag har inte dammsugit internet efter intressanta låtar och artister, jag har tagit sådant som finns nära mig, musik som jag har stött på under hösten, och musik som jag har lyssnat mycket på den senaste tiden. Flera musikstycken som jag tar upp i min bok är med. Glenn Miller-låten som inleder hittade jag eftersom jag lyssnat på Tjajkovskijs sjätte symfoni och är så besatt av huvudtemat i den första satsen där, och efter att läst om den symfonin fick jag reda på att denna melodi har snotts till flera poplåtar, bland annat denna. På samma sätt har Eric Carmens "All by myself" snott en melodi av en annan ryss, Rachmaninov och dennes andra pianokonsert. Så jag tog med både Rachmaninov (den är så fin, den långsamma satsen i den konserten!) och "All by myself", fast i Céline Dions version som jag tycker är bättre än Eric Carmens original. *

Det är en del gamla låtar på listan, som ni hör (jag blev så glad när jag upptäckte att Tata Vegas underbara "I need you now" finns på Spotify nu!), men också mycket nytt. Mycket 6i rap och R&B och dancehall, lite reggaeton. Lite jazz. Lite Beatles (pga Frank Oceans "White Ferrari"!) men inte jättemycket indie. De artister som har mer än en låt på listan är A Tribe Called Quest, Solange, The Radio Dept, Rae Sremmurd, Frida Hyvönen, Post Malone, The-Dream och The Weeknd. Ett instrument som hörs ofta, märker jag, är harpan! Både i klassisk musik (framförallt den mysiga långsamma satsen i Jean-Baptiste Krumpholtz sonat för soloharpa) och i pop och avantgardistisk rap och R&B... det är lite kul. Och då var det ändå en harplåt som åkte ut på slutet: Benjamin Brittens "The winter" för sång och harpa. Men jag håller hårt på att det ska vara 100 låtar, varken mer eller mindre...

Tack till Alicia, Helena, Love, Magnus, Kassandra, Marcus, Siri och Bård. Hoppas det kommer en ny playlist i mars... våren är viktig tycker jag! Förra året var det vintern jag missade, nu blev det hösten. Hoppas ingen blir besviken. Tack för att ni lyssnar.

Artister på vinterfall: Glenn Miller, The Shirelles, Frank Ocean, The Zombies, Parham, Bob Marley & The Wailers, Young Thug & Duke, Solange, Tekno, Verse Simmonds & Kid Ink, Sammy & Johnny Bennett, The Weeknd & Lana Del Rey, Dion, Anohni, Ishawna, DJ Khaled feat Drake, Gucci Mane & Travis Scott, The-Dream, Mwuana, Bonobo, Destiny's Child & Timbaland, Alkaline, A Tribe Called Quest, Tata Vega, Chance the Rapper & Knox Fortune, Leonard Cohen, Ananda Shankar, El Perro Del Mar, Veronique Dietschy som sjunger en mélodie av Gabriel Fauré, Duke Pearson, Judy Collins, Mateintyo, Charli XCX & Lil Yachty, LASH, Empire of the Sun, Kweku Saunderson, Mssingno, Maxwell, NxWorries, Mabel, Chris Stylez, Frida Hyvönen, Rae Sremmurd, Busu feat MariusMane & Gustaf Norén, The Radio Dept., Romare, Post Malone, Bob Dylan, JoJo & Wiz Khalifa, Jay-Z feat Ja Rule & Amil, Yellow Claw feat DJ Mustard, Ty Dolla Sign & Tyga, Sampa the Great, Tyga, Partynextdoor, Tory Lanez feat Sean Paul, Wim Mertens, Sean Nicholas Savage, Art Pepper, Jan Walters som spelar harpmusik av Krumpholtz, The Beatles, Cecile Licad som är solist i Sergej Rachmaninovs andra pianikonsert med Claudio Abbada som dirigent för Chicago Symphony Orchestra, Céline Dion, Fuego & J Balvin, Carole King, Georg Friedrich Händel, Neil Young, Mary J. Blige, Post Malone & Justin Bieber, Jeremih feat Stefflon Don, Krept & Konan, El Nene La amenaza, Travis Scott, Kedr Livanskiy, Juicy J & Kanye West, Spice, Aidonia, The Weeknd, Yaroze Dream Suite, Lil Yachty & The Good Perry, Kuedo, Jenny Hval, Blood Orange, Aleks, Belceakvartetten som spelar "La malinconia" av Ludwig van Beethoven, Dmitrij Chvorotovskij, Jan Lundgren & Bengan Janson & Ulf Wakenius, Raury, Mechatok, dvsn, Michael Nyman, Pierre Fournier som är solist i Camille Saint-Saëns "Svanen" samt Aun J-Classic Orchestra som spelar eftertextlåten från Hayao Miyazakis "Spirited away", givetvis inklusive en harpa.
#1 - - sunnydayinhudik:

Tata Vega låten gör min dag. Formdidabel soul. Finns på Lokkos utmärkta norhtern-modern soul compilation-Feber.
"Get it up for your love" är förresten lika bra tror jag.