Pop
Raury
”All we need”
(Sony)
Betyg: 4

På omslaget till 19-årige Raurys debutalbum finns, ovanför ”Parental advisory explicit content”-skylten som är obligatorisk för hiphopskivor, tre små symboler för fred, kärlek och lycka. Det säger något om innehållet: detta är hiphop med betydligt mer sång än rap, med texter om relationer och oro för samhällsutvecklingen, och med en ungdomlig hoppfullhet som känns naiv i ordets bästa bemärkelse.

Raury låter som en mer nedtonad Andre 3000 eller en mer begåvad Kid Cudi. Men framförallt låter han som sig själv, och hans blandning av hiphop, folkrock och hittig pop är helt egen. Denna innerliga och lekfulla musik uttrycker en känsla av att allt är möjligt.

Raury producerar och spelar många instrument själv, men han får också hjälp av bland andra producenten Malay, som var Frank Oceans högra hand när han skapade ”Channel orange”, och ”All we need” låter besläktad med det mästerverket. Även RZA gör en stark insats som gästrappare i den bitterljuva ”CPU”, hans vers är ett senkommet PS till scener ur ett äktenskap-låten ”Domestic violence” från 1998.

Andra låtar som imponerar är ”Trap tears”, ett soundtrack till att gå hem ensam från rapklubb med brustet hjärta och vilt blod, ”Mama” som är en fri fantasi över Queens ”Bohemian rhapsody”, och… ja, i princip varje spår. Ett av årets bästa album.

Bästa spår: ”CPU”, ”Forbidden knowledge”

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2015-10-28)