Pop
Deportees
”The big sleep”
(Universal)
Betyg: 3

Deportees är inte så mycket ett band eller en genre, eller ens ett sound, som en musikfilosofi. En filosofi som säger: konst för konstens skull, skönhet för skönhetens skull, perfektion för perfektionens skull. Det är detta som är den röda tråden från debutalbumets soulpop, uppföljarens countryrock, tredje skivans hitparad och fjärde albumets bombastiska eklekticism, som vidareutvecklas på denna femte skiva.

Det spelar ingen roll att låtarnas texter har vaga politiska budskap eller präglas av sångaren Peder Stenbergs privatliv. Orden och känslolägena är bara byggstenar och färger i de ljudbyggen som gruppen distanserat konstruerar. Deportees är mer musikaliska arkitekter än ett traditionellt band, mer besläktade med Toto och Steely Dan än med de artister vars musik de hämtar inspiration från.

”The big sleep” är en mjuk fluffig kudde att utnyttja för att somna bort från alla tankar och känslor. Varenda låt är häpnadsväckande snyggt komponerad och arrangerad. Varenda melodislinga, rytmisk figur och ackordföljd sitter som en smäck. Men det är musik som inte uttrycker någonting alls förutom sig själv.

Mycket konst fungerar som verklighetsflykt. Deportees konstverk är små tjusiga världar, rum som har så tjocka väggar att verkligheten – inklusive allt som fyller den med mening och värden – inte märks över huvud taget. Det är både imponerande och provocerande, både fascinerande och lite läskigt.

Bästa spår: ”Terror”, ”Born to be loved”

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2015-10-07)
#1 - - Anonym:

Usch vilken dåligt skriven..