Szene am Bach med Leonard Bernstein :) 

Sveriges Radios Symfoniorkester
Musik av Carl Nielsen, Ludwig van Beethoven och Victoria Borisova-Ollas
Solist: Malin Broman, violin
Dirigent: Joana Carneiro
Scen: Berwaldhallen, Stockholm
Betyg: 4

Att se portugisiska Joana Carneiro dirigera är en fröjd. Utan att verka överdriven och manierad använder hon hela kroppen för att uttrycka musiken i partituret, det är som att beskåda en magisk ritual eller modern dans. Hon slänger med håret, skjuter bak armbågarna, kastar sina händer i exakta positioner och drar fram fantastisk musik från orkestern. Både musiker och publik blir intensivt engagerade i verken som framförs.

En sådan expressiv stil är passande när Victoria Borisova-Ollas nya verk ”… and time is running past midnight” denna kväll får sitt uruppförande. Det övernaturliga och kusliga som är förknippat med tolvslaget i sagans värld kommer här till uttryck genom kraftfull musik som är hetsig men aldrig bullrig. Det låter som att springa genom en labyrint med andan i halsen, eller som att bli jagad genom en förtrollad skog, och likt en dröm upplöses allt hastigt och lustigt i slutet. Ett elegant orkesterstycke.

Carl Nielsens violinkonsert från 1911 är ett av de sista verken han skrev innan han övergick från ett melodiöst och romantiskt tonspråk till ett mer experimentellt och aggressivt. Det är fint att se Malin Broman, Radiosymfonikernas konsertmästare, få vara stjärna för en kväll, och hon låter väldigt cool och trygg i den krävande solostämman. Att det sällan hettar till på allvar beror mer på Nielsen än på framförandet – det är en njutbar men kanske lite väl dramatikbefriad violinkonsert.

Beethovens sjätte symfoni, ”Pastoralsymfonin”, är något helt annat. En glänsande romantisk vision om naturens ofattbara skönhet och om att frälsas från sin själsliga oro genom att utsättas för denna. Är det en slump att Beethovens rubrik till den ljuvliga andra satsen, ”Scen vid bäcken”, på tyska är ”Szene am Bach” och går i B-dur, eller är det en subtil blinkning till den gudomliga musikens orakel Johann Sebastian Bach? Med denna gestaltande symfoni inspirerade Beethoven 1800-talets programmusik, men frågan är om någon av efterföljarna lyckades förena målerisk tydlighet med mänskligt djup som Beethoven gjorde i detta verk. Carneiro och Radiosymfonikerna lyfter fram dess perfektion i ljuset, och plötsligt blir man ännu mer tacksam över årets exceptionellt vackra höst.

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2015-10-25)