Hittade ingen Mahler med Peter Mattei på YouTube så här är "Liebst du um Schönheit" med älskade Dietrich Fischer-Dieskau på sång, ackompanjerad av Daniel Barenboim på piano. Fun fact: det här är en av få sånger som Mahler inte själv orkestrerade, så pianoversionen är egentligen mer "äkta Mahler" än den för orkester, om man bryr sig om sånt.

Klassiskt
Peter Mattei
”Mahler songs”
(Ladybird/Naxos)
Betyg: 4  

Symfonikern Gustav Mahlers sånger för soloröst och orkester är intima och storslagna på en och samma gång. Sångcykeln ”Lieder eines fahrenden Gesellen”, som blöder av kärlekssorg, är som en opera i fyra akter fast i miniatyr och i monologform; dess avslutning, ”Die zwei blauen Augen von meinem Schatz”, består av tre starka scener.

”Lieder eines fahrenden Gesellen” utgör mittenpartiet på denna fina skiva av Peter Mattei med Norrköpings symfoniorkester under Jochen Rieder. Mattei har en vacker, smidig baryton och en lätthet präglad av hans hyllade Mozartroller. De sex mer eller mindre muntra sångerna från ”Des Knaben Wunderhorn” som inleder skivan är något av en startsträcka, om än en nödvändig sådan, medan avslutande ”Rückert-Lieder” är som ett djupt, mäktigt andetag.  

Det är en något mindre smärtsam Mahler som framträder här än den som mästersångaren Christian Gerhaher frammanade på sin liknande skiva från 2013. Det bottenlöst bittra balanseras med det självklart njutningsfyllda. Det är en befrielse.  

Bästa spår: ”Liebst du um Schönheit”  

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2015-05-15)