ciara - jackie

Publicerat i: recension


R&B
Ciara
”Jackie”
(Epic/Sony)
Betyg: 3

En gång per decennium med astrologisk exakthet möts samtidens coolaste soulsångerska och mest moderna hiphopproducent och magi uppstår. På 90-talet Aaliyah och Timbaland, på 00-­talet Ciara och Lil Jon, i fjol Tinashe och DJ Mustard.

Ciara var arton år när hon med debutsingeln ”Goodies” förvandlade crunk, dåtidens hårdaste och hetaste hiphopsound, till poppig soulmusik som om det var den mest självklara saken i världen. Sedan dess har hon varit en stjärna inom sin genre, med för ojämna album för att nå ett bredare genombrott. Till skillnad från Beyoncé eller Rihanna har hon heller aldrig lockats av utflykter till världen utanför R&B.

Ciara har döpt sitt sjätte album till sin mammas namn eftersom hon själv blev mamma i fjol. Det är dock ingen barnist-R&B: endast en låt handlar om moderskap, den sentimentala ”I got you” (medan ”Lullaby” använder mammakonnotationerna som en kinky metafor). Inte heller den andra stora händelsen i Ciaras privatliv det senaste året, den omskrivna och bittra separationen från rapparen Future, märks i mer än ett par låtar.

Nej, Ciaras musik har aldrig handlat om att självbiografiskt grävande utan om att fly från vardagen, en dröm om euforiska dansgolv och vackra främlingars sängkammare. Det är fint att hon fortsätter hålla den fanan högt, och det faktum att låtarna på Jackie sällan är bangers – att musiken befinner sig allt längre från de dansgolv Ciara sjunger om – gör bara att drömmen vinner terräng.

Bästa spår: ”Dance like we’re making love”

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2015-04-29)