Tinashe
Scen: Debaser Strand, Stockholm 
Betyg: 5  

Amerikanska Tinashe brukar räknas som en del av den nya vågen av R’n’B-artister, men det stämmer inte helt och hållet. För medan artister som The Weeknd, Jhene Aiko och Kelela experimenterar på ett mer eller mindre pretentiöst sätt står Tinashe för något avskalat, direkt och svängigt – samtidigt som hennes musik låter omisskännligt samtida.

Liksom Mary J Blige i början av nittiotalet och Aaliyah i slutet av samma decennium har nämligen Tinashe förstått att den bästa R’n’B-musiken bygger på att vara helt öppen för de allra senaste hiphopsounden, och ersätta rap med sång utan att det råa och kaxiga urvattnas bland poppiga melodier och kärleksfokuserade texter.

Många R’n’B-artister använder hiphop som en krydda, men hos Tinashe är hiphop luften som den coolt sexiga musiken andar. Därför är det inte förvånande när hon, som pausunderhållning under sin konsert, bjuder på en dansshow till tonerna av Rae Sremmurds ”No type”. Inte heller att ”2 on”, Tinashes stora hit och förra årets kanske allra bästa popsingel, producerades av DJ Mustard, fjolårets starkast lysande producentstjärna på hiphophimlen.  

Det är en underbar upplevelse att se Tinashe live just nu, precis i vändpunkten av hennes karriär. Då hon efter ett antal mixtapes och ett färskt debutalbum blivit ett av R’n’B-världens absolut hetaste namn, men ännu inte så stor att hon uppträder på arenor. Hon har så mycket entusiasm, så mycket att ge, och hon sjunger och dansar med ett självförtroende som glöder. När hon ler blottas en värme som inte känns regisserad, hon tycks älska denna kväll lika mycket som den glädjevrålande publiken gör.

Med sig har Tinashe två manliga och två kvinnliga dansare i excellent koreografi. En trummis är den ende musikern som syns, och trots hans maniska bankande förstörs aldrig låtarna i pudelrockiga excesser som så ofta när R’n’B och hiphop framförs live. Istället tycks han vilja, precis som Ale Möller som står för musiken i den aktuella dansföreställningen ”Shadowland”, spela för dansarna på scenen mer än för publiken: fylla dem med energi så att de kan frammana sitt uttryck fullt ut. Tinashe och hennes danskvartett bjuder på en fantastisk show, varenda låt är en fullträff, och när hon avslutar med en explosiv ”2 on” känns det som att det aldrig gjorts bättre R’n’B än här och nu.  

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2015-03-17)