... det är så fett att jag inte kan ta in det! Har längtat efter detta i tre år, för det var för tre år sedan jag på allvar började lyssna in mig på Debussy och läste allt om honom. 1890-talets främsta symbolistdrama blev 1900-talets första operamästerverk, så olikt allt annat, så drömskt och upplöst och modernt. Musiken är så vacker och mystisk, det går inte att lyssna sig trött på den (här är en fin inspelning med Herbert von Karajan som dirigent). Trots att det inte finns något som är i närheten av en hit. Man kanske kan säga att Debussy med "Pelléas et Mélisande" gjorde för operan vad Miles Davis gjorde för jazzen med "In a silent way".

Kul info från wikipedia # 1: "The opera won a "cult following" among young aesthetes, and the writer Jean Lorrain satirised the "Pelléastres" who aped the costumes and hairstyles of Mary Garden and the rest of the cast." Sån giftig satir! Stackars gulliga pelleastrar.

Kul info från wikipedia # 2: "Notable later productions include those with set designs by Jean Cocteau (first performed in Marseille in 1963)" Wow! De hade man velat se. Tyvärr hittar jag inga bra bilder på www.

Nu är det inte en "riktig" opera jag ska se imorgon utan ett konsertant framförande på Berwaldhallen. Dvs ingen dekor, varken från Jean Cocteau eller någon annan, och de lär inte röra sig jättemycket på scengolvet. Men det gör inte så mycket, det är ändå musiken och sången som är i fokus i den här operan. Gud vad jag längtar. Det ska bli underbart.

Mary Garden som Mélisande i den första uppsättningen från 1902.