Ej bästa låten på skivan men den enda jag hittade på Youtube/Soundcloud!

Hiphop
Drake
"
If you’re reading this it’s too late”
(Cash Money/Universal)
Betyg: 4

Drakes nya skiva, som utan förvarning släpptes i fredags utan vare sig singlar eller låtar som låter som singlar, är ett mysterium.

Ett mixtape eller ett riktigt album? En hastigt hoprafsad produkt som ges ut för att komma ur ett obekvämt skivkontrakt (à la Princes ”Chaos and disorder”) eller ett medvetet försök att fjärma sig från det överproducerade? Är releasens plötslighet ett ängsligt försök att upprepa succéeffekten med Beyoncés senaste album? Och är titeln en allusion på ett självmordsbrev, och i så fall, varför?

Men oavsett vad som ligger bakom rapparens beslut att släppa denna samling låtar med mörka sparsmakade beats, ickehittiga ­refränger och nästan totala frånvaro av gästartister är resultatet ett steg framåt i hans utveckling. Trots att texterna inte är Drakes mest självutlämnande (med undantag för ”You & the 6”, ett osentimentalt brev till hans mamma) är skivan oerhört personlig. Det låter som soundtracket till en väldigt ensam bilfärd väldigt sent på natten.

Och kanske var detta det enda steget som den kanadensiske hiphopstjärnan kunde ta, efter att hans skivor blivit alltmer ambitiösa och tjusiga. De rika ljudmattorna och svitlika låtarna på förra albumet ”Nothing was the same” tog det konceptet så långt det var möjligt. Jämför med hur Bob Dylan följde upp ”Blonde on blonde” med ”John Wesley Harding”. Detta är en Drake som skalar av och söker efter kärnan. Det måste applåderas. 

Bästa spår: ”Preach”, ”Now & forever” 

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

(Dagens Nyheter 2015-02-18)
#1 - - J:

"Bästa spår: Preach"?!

#2 - - Nicholas:

Den är ju asbra! Utöver den och Now & forever är Star67, Used to och No tellin mina favoriter tror jag.

#3 - - J:

Äh, jag fattar inte riktigt vad Drake ser i Partynextdoor, han låter som någon dussindude på Soundcloud med ännu mindre att säga än Weeknd. Now & forever kan jag absolut hålla med om, fattar inte varför den knappt har nämnts i recensionerna. Du är inget stort fan av den sista sträckan (You & The 6, Jungle, 6 PM in New York) alltså?

#4 - - Nicholas:

Hm, jag gillar både Partynextdoor och The Weeknd men jag kan fatta om man är lite trött på det soundet. Jag gillar sista sträckan på skivan! Överlag är andra halvan av skivan mycket starkare än den första.